Pečené vepřové plece plněné špenátem a vinnou klobásou.
Ingredience:
600 g | vepřové plece |
600 g | brambor |
100 g | vinné klobásy |
60 g | strouhanky |
40 g | hladké mouky |
0,15 l | jablečného vína |
3 ks | cibule |
2 ks | papriky (červená a žlutá) |
1 ks | mraženého špenátu (jedno balení) |
4 lžíce | oleje |
mletý černý pepř | |
muškátový oříšek | |
sůl | |
voda na podlití |
Postup:
1. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na malé plátky a lehce osmahneme na lžíci oleje
2. Přidáme mražený špenát, vymačkanou vinnou klobásu, strouhanku, mletý pepř a vše promícháme, chvíli provaříme a necháme vychladnout
3. Maso omyjeme, osušíme a rozřízneme na velký plát
4. Opatrně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme připravenou směsí
5. Maso zavineme do rolády a převážeme nití
6. Vložíme do pekáče, přidáme zbytek oleje, podlijeme trochou vody a pečeme zakryté, za občasného přelévání a podle potřeby podlévání horkou vodou, doměkka (asi 40 minut)
8. Brambory oškrabeme, nakrájíme na větší kousky, na drobno nakrájíme cibuli, na proužky papriky, přidáme do pekáče k masu a ještě pečeme do změknutí masa (asi 35 minut)
9. Před koncem maso odkryjeme, aby získalo křupavou kůrčičku pak maso se zeleninou vyjmeme
10. Vypečenou šťávu zaprášíme hladkou moukou, krátce povaříme, přilijeme jablečné víno, přidáme špetku mletého muškátového oříšku a ještě chvíli prohřejeme
11. Nakrájenou roládu podáváme obloženou zeleninoua přelitou šťávou.
– Špenát můžeme nahradit na drobno pokrájenou brokolicí.