Vepřová roláda plněná bylinkovou pastou, obalená v bůčku, upečená v troubě doměkka.
Ingredience:
2,5 kg | vykostěné vepřové plece v celku |
1,7 kg | bůčku bez kosti |
voda | |
sůl | |
Na bylinkovou pastu: | |
6 lžic | olivového oleje |
4 lžíce | nasekané hladkolisté petrželky |
2 lžíce | nasekaných rozmarýnových listů |
2 lžíce | nasekané šalvěje |
2 lžíce | bílého vína |
1 lžíce | rozdrcených fenyklových semínek |
1 lžička | drcených sešených chilli papriček |
5 ks | stroužků česneku |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Nejdříve si uděláme bylinkovou pastu; do mísy dáme na drobno nasekanou šalvěj, rozmarýnové listy, hladkolistou petrželku, rozdrcená fenyklová semínka, drcené sušené chilli papričky, oloupané prolisované stroužky česneku, bílé víno, olivový olej, mletý pepř, sůl a vše dobře promícháme
2. Vepřovou plec omyjeme, osušíme a ostrým nožem rozřízneme, zlehka naklepeme, potřeme bylinkovou pastou, zarolujeme a ze všech stran pořádně osolíme
3. Pak položíme na bůček, obtočíme jím roládu, svážeme kuchyňským provázkem, dáme do pekáčku a podlijeme trochou vody
4. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut při 200 °C, pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme doměkka (asi 3 hodiny) za občasného přelévání a podle potřeby podlévání vodou.
Podáváme nakrájené na plátky s vařenými bramborami.