Do rolády zamotaná vepřová pečeně naplněná voňavou nádivkou z hub a dalších ingrediencí.
Ingredience:
1,2 kg | vepřové pečeně v celku |
250 g | pevných hub (hříbky, žampióny ...) |
30 g | nasekaných vlašských ořechů |
3-4 ks | plátky toustového chleba, pomleté |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | vaječné žloutky |
1 ks | větší cibule |
1 ks | snítky rozmarýnu |
2 lžíce | nastouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra |
1 lžíce | citónové šťávy |
1 lžíce | másla |
mletý pepř | |
olej | |
sůl | |
voda nebo vývar na podlití | |
hladká mouka |
Postup:
1. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli
2. Přidáme rozdrcený česnek a omyté, na plátky pokrájené houby, vše podusíme a necháme odpařit veškerou tekutinu
3. Osolíme a dochutíme pepřem
4. Sundáme z tepelného zdroje, necháme lehce zchladnout, pak přimícháme citrónovou šťávu, rozmarýn, žloutky, nastrouhaný parmazán nebo jiný tvrdý sýr, ořech a čerstvou strouhanku
5. Maso omyjeme, osušíme, pak podélně rozkrojíme, aby nám vznikl velký plát masa, naklepeme do obdélníků zhruba 15×20 cm
6. Plát osolíme a pak na něj rozprostřeme připravenou nádivku, po delší straně zarolujeme a svážeme provázkem
7. Roládu zprudka ze všech stran opečme na troše rozpáleného oleje, aby se nám maso zatáhlo, pak roládu dáme do pekáče do trouby vyhřáté na 190-200 °C a pečeme 40-50 minut za občasného podlévání vodou vodou nebo vývarem
8. Měkkou roládu vyndáme, šťávu vydusíme, zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a povaříme
9. Upečenou roládu necháme chvíli odpočinout, pak ji nakrájíme a můžeme servírovat mírně podlitou šťávou z výpeku.
Takto upravené maso skvěle chutná k různě upraveným bramborám.