Vepřové maso plněné houbovou nádivkou, srolované a upečené doměkka.
Ingredience:
1 kg | vepřové pečeně |
olej | |
voda | |
sůl | |
Na nádivku: | |
2 hrsti | směsi hub (hříbků, hlívy, žampionů) |
2 lžíce | strouhaného parmazánu |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | citronové šťávy |
30 g | nasekaných vlašských ořechů |
3 ks | plátků semletého toustového chleba |
2 ks | stroužků česneku |
2 ks | žloutků |
1 ks | cibule |
1 ks | snítky tymiánu |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na rozehřátém másle orestujeme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané, na plátky nakrájené stroužky česneku, opečeme, pak přidáme dobře očištěné, na plátky nakrájené houby a necháme je zcela změknout a zároveň odpařit veškerou tekutinu
2. Potom je osolíme, opepříme, sundáme z tepla, necháme zchladnout a pak přimícháme citronovou šťávu, na jemno nasekaný rozmarýn, žloutky, na jemno nastrouhaný parmazán, nasekané vlašské ořechy a čerstvou strouhanku 3. Očištěné maso rozřízneme (ne úplně do konce), rozevřeme a naklepeme do obdélníku zhruba 15×20 cm, z obou stran osolíme, potřeme připravenou nádivkou, po delší straně zarolujeme a svážeme kuchyňským provázkem
4. V pekáčku na troše rozehřátého oleje roládu ze všech stran opečeme, aby se maso zatáhlo, vložíme do trouby a pečeme při 190 °C doměkka (asi 45-50 minut), za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vodou, potom z trouby vyndáme, sundáme provázek a po 5 minutách nakrájíme.
Podáváme s rýží.