REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová pečeně se zelím a knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika z archivů české kuchyně.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
800 gkrkovice nebo vepřového plecka
400 mlmasového vývaru
2 kscibule
1 lžícesádla
kmín
sůl
Na zelí:
700 gsterilovaného kysaného zelí
1 lžícemouky
kmín
cukr
sůl

Postup:

1. Do omytého a usušeného masa vetřeme sůl a posypeme ho kmínem
2. Maso pak vložíme do vymaštěného pekáče a obsypeme ho cibulí nakrájenou na tenká kolečka
3. Krkovici podlijeme částí vývaru a zaklopenou ji pečeme při teplotě kolem 200 °C cca 90 minut, občas ji přeléváme výpekem a dle potřeby podlíváme vývarem
4. Jakmile je maso téměř měkké, odklopíme ho a při teplotě kolem 190 °C pečeni dopečeme
5. V průběhu pečení masa si připravíme zelí, začneme tím, že zbylou cibuli necháme zesklovatět na sádle (orestujeme ji), přidáme dvě lžíce hladké mouky, chvíli ji přerestujeme i s cibulkou a pak přidáme zelí i s nálevem 6. Za občasného míchání zelí několik minut dusíme
7. Nakonec zelí dochutíme cukrem a solí a ještě chvíli podusíme 8. Jakmile je pečeně dopečená, vyjmeme ji z výpeku, naporcujeme ji na jednotlivé plátky a uchováme v teple
9. Výpek zaprášíme moukou a za stálého míchání přidáme zbylý vývar, který necháme zhoustnout, vyrobíme tak chutnou omáčku, kterou pak podléváme maso.

Doporučení:

Plátky vepřové pečeně servírujeme se zelím a samozřejmě s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Poznámka:

Výroba houskového knedlíku viz.: Kynuté knedlíky přílohové.Výroba bramborového knedlíku viz.: Bramborové knedlíky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy