Klasika z archivů české kuchyně.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
800 g | krkovice nebo vepřového plecka |
400 ml | masového vývaru |
2 ks | cibule |
1 lžíce | sádla |
kmín | |
sůl | |
Na zelí: | |
700 g | sterilovaného kysaného zelí |
1 lžíce | mouky |
kmín | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Do omytého a usušeného masa vetřeme sůl a posypeme ho kmínem
2. Maso pak vložíme do vymaštěného pekáče a obsypeme ho cibulí nakrájenou na tenká kolečka
3. Krkovici podlijeme částí vývaru a zaklopenou ji pečeme při teplotě kolem 200 °C cca 90 minut, občas ji přeléváme výpekem a dle potřeby podlíváme vývarem
4. Jakmile je maso téměř měkké, odklopíme ho a při teplotě kolem 190 °C pečeni dopečeme
5. V průběhu pečení masa si připravíme zelí, začneme tím, že zbylou cibuli necháme zesklovatět na sádle (orestujeme ji), přidáme dvě lžíce hladké mouky, chvíli ji přerestujeme i s cibulkou a pak přidáme zelí i s nálevem 6. Za občasného míchání zelí několik minut dusíme
7. Nakonec zelí dochutíme cukrem a solí a ještě chvíli podusíme 8. Jakmile je pečeně dopečená, vyjmeme ji z výpeku, naporcujeme ji na jednotlivé plátky a uchováme v teple
9. Výpek zaprášíme moukou a za stálého míchání přidáme zbylý vývar, který necháme zhoustnout, vyrobíme tak chutnou omáčku, kterou pak podléváme maso.
Plátky vepřové pečeně servírujeme se zelím a samozřejmě s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Poznámka:Výroba houskového knedlíku viz.: Kynuté knedlíky přílohové.Výroba bramborového knedlíku viz.: Bramborové knedlíky.
Vepřová kýta na paprice a jemné krupicové noky
Vepřová plec na houbách, houskový knedlík