Podušené kostky vepřového plecka spolu s houbami a dalšími ingrediencemi, servírované s domácím houskovým knedlíkem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | vepřové plece |
300 g | čerstvých hub |
20 g | másla |
1 lžíce | sádla |
3 ks | větší stroužky česneku |
2 ks | cibule |
hladká mouka | |
mletá paprika | |
vývar | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
200 g | polohrubé mouky |
200 g | hrubé mouky |
20 g | droždí |
200 ml | mléka (dle savosti mouky) |
2 ks | žemle |
1 ks | vejce |
špetku soli a cukru | |
Ostatní: | |
mírně osolená voda |
Postup:
- Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme jej a opepříme
- Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso, kmín, papriku, houby, polovinu utřeného česneku, zarestujeme a podlijeme vývarem
- Dusíme do měkka
- Když je maso měkké, zaprášíme šťávu hladkou moukou, provaříme, přidáme zbylý česnek a oříšek másla
- Podáváme nejlépe s domácími houskovými knedlíky.
Příprava knedlíků:
- Do mísy prosejeme obě mouky, uprostřed vytvoříme důlek, do něhož dáme droždí, přisypeme špetku cukru, přidáme vlažné mléko a v teple necháme vzejít kvásek
- Po vzejití kvásku přidáme ostatní suroviny včetně soli a vytvoříme řídší těsto
- Na závěr přidáme žemle, propracujeme, necháme v teplém místě vykynout
- Když těsto vykyne, vytvoříme dvě šišky, které necháme deset minut odpočinout a pak je zavařujeme 20 minut ve slané vodě, po polovině varu obrátíme.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika