REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová kýta na paprice a jemné krupicové noky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky kýty zprudka orestované na oleji, pak podušené na cibulce, servírované s hustou smetanovou omáčkou z výpeku a noky uvařenými z odpalovaného těsta.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na maso s omáčkou:
4 ksplátky z vepřové kýty (výška 2 cm)
1 kscibule
2 lžícesádla
2 lžíceoleje
1 vrchovatou lžícisladké mleté papriky
2 lžícehladké mouky
400 mlmléka
300 mlvody nebo vývaru
250 mlšlehačkové smetany 33 %
pepř
sůl
Na noky:
220 gkrupičky a jetě trochu na podsypání podložky
80 gmásla
1 hrstnasekané petrželové natě
500 mlmléka
1 lžičkasoli
1/2 lžičkymletého muškátového květu
2 ksvejce
osolená voda na uvaření noků

Postup:

1. Maso zlehka naklepeme, opepříme, zakápneme olejem a necháme přes noc v lednici
2. Rozpálíme si sádlo, maso osolíme a pak restujeme z obou stran cca 5 minut, vyjmeme a udržujeme v teple
3. Ve výpeku osmahneme dorůžova na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme papriku, vrátíme maso, podlejeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka
4. Smetanu a mléko nalejeme do vhodné nádoby, přidáme mouku a pořádně vykvedláme
5. Měkké maso odložíme stranou, smetanu s mlékem a moukou přidáme do výpeku a za občasného míchání necháme na mírném ohni provářet cca 20 minut
6. Dle chuti dosolíme, event. přidáme mléko, pak ponorným mixérem romixujeme (kdo chce, může ještě přecedit přes sítko)
7. Jednotlivé porce mas podáváme hojně přelité nebo podlité omáčkou spolu s uvařenými noky.

Příprava noků:
1. Do kastrolu se sendvičovým dnem nalejeme mléko, přidáme máslo, muškátový květ a sůl, když se máslo rozpustí a mléko takřka vaří, přidáváme za stáleho míchání tenkým pramínkem krupičku (plamen stáhneme na minimum), mícháme tak dlouho, dokud se nám těsto tzv. neodpálí, t.

z., že se nám oddělí od stěn hrnce a utvoří se nám hustá pružná a nelepivá koule
2. Necháme těsto zchládnout, přidáme petrželovou nať a po jednom zapracujeme vařechou vejce, důkladně vymícháme
3. Na vál nebo tác nasypeme krupičku a z hmoty za pomocí dvou lžic tvarujeme noky, které odkládáme na tác s krupicí, v té pak ještě noky zlehka oválíme
4. Dáme vařit do dostatečně velkého hrnce s osolenou vodou, od doby, co vyplavou k povrchu, vaříme cca 5 minut
5. Vybereme děrovanou lžící a podáváme společně s omáčkou a masem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy