REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová kýta na paprice a jemné krupicové noky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky kýty zprudka orestované na oleji, pak podušené na cibulce, servírované s hustou smetanovou omáčkou z výpeku a noky uvařenými z odpalovaného těsta.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na maso s omáčkou:
4 ksplátky z vepřové kýty (výška 2 cm)
1 kscibule
2 lžícesádla
2 lžíceoleje
1 vrchovatou lžícisladké mleté papriky
2 lžícehladké mouky
400 mlmléka
300 mlvody nebo vývaru
250 mlšlehačkové smetany 33 %
pepř
sůl
Na noky:
220 gkrupičky a jetě trochu na podsypání podložky
80 gmásla
1 hrstnasekané petrželové natě
500 mlmléka
1 lžičkasoli
1/2 lžičkymletého muškátového květu
2 ksvejce
osolená voda na uvaření noků

Postup:

1. Maso zlehka naklepeme, opepříme, zakápneme olejem a necháme přes noc v lednici
2. Rozpálíme si sádlo, maso osolíme a pak restujeme z obou stran cca 5 minut, vyjmeme a udržujeme v teple
3. Ve výpeku osmahneme dorůžova na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme papriku, vrátíme maso, podlejeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka
4. Smetanu a mléko nalejeme do vhodné nádoby, přidáme mouku a pořádně vykvedláme
5. Měkké maso odložíme stranou, smetanu s mlékem a moukou přidáme do výpeku a za občasného míchání necháme na mírném ohni provářet cca 20 minut
6. Dle chuti dosolíme, event. přidáme mléko, pak ponorným mixérem romixujeme (kdo chce, může ještě přecedit přes sítko)
7. Jednotlivé porce mas podáváme hojně přelité nebo podlité omáčkou spolu s uvařenými noky.

Příprava noků:
1. Do kastrolu se sendvičovým dnem nalejeme mléko, přidáme máslo, muškátový květ a sůl, když se máslo rozpustí a mléko takřka vaří, přidáváme za stáleho míchání tenkým pramínkem krupičku (plamen stáhneme na minimum), mícháme tak dlouho, dokud se nám těsto tzv. neodpálí, t.

z., že se nám oddělí od stěn hrnce a utvoří se nám hustá pružná a nelepivá koule
2. Necháme těsto zchládnout, přidáme petrželovou nať a po jednom zapracujeme vařechou vejce, důkladně vymícháme
3. Na vál nebo tác nasypeme krupičku a z hmoty za pomocí dvou lžic tvarujeme noky, které odkládáme na tác s krupicí, v té pak ještě noky zlehka oválíme
4. Dáme vařit do dostatečně velkého hrnce s osolenou vodou, od doby, co vyplavou k povrchu, vaříme cca 5 minut
5. Vybereme děrovanou lžící a podáváme společně s omáčkou a masem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy