REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová kýta na paprice a jemné krupicové noky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky kýty zprudka orestované na oleji, pak podušené na cibulce, servírované s hustou smetanovou omáčkou z výpeku a noky uvařenými z odpalovaného těsta.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na maso s omáčkou:
4 ksplátky z vepřové kýty (výška 2 cm)
1 kscibule
2 lžícesádla
2 lžíceoleje
1 vrchovatou lžícisladké mleté papriky
2 lžícehladké mouky
400 mlmléka
300 mlvody nebo vývaru
250 mlšlehačkové smetany 33 %
pepř
sůl
Na noky:
220 gkrupičky a jetě trochu na podsypání podložky
80 gmásla
1 hrstnasekané petrželové natě
500 mlmléka
1 lžičkasoli
1/2 lžičkymletého muškátového květu
2 ksvejce
osolená voda na uvaření noků

Postup:

1. Maso zlehka naklepeme, opepříme, zakápneme olejem a necháme přes noc v lednici
2. Rozpálíme si sádlo, maso osolíme a pak restujeme z obou stran cca 5 minut, vyjmeme a udržujeme v teple
3. Ve výpeku osmahneme dorůžova na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme papriku, vrátíme maso, podlejeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka
4. Smetanu a mléko nalejeme do vhodné nádoby, přidáme mouku a pořádně vykvedláme
5. Měkké maso odložíme stranou, smetanu s mlékem a moukou přidáme do výpeku a za občasného míchání necháme na mírném ohni provářet cca 20 minut
6. Dle chuti dosolíme, event. přidáme mléko, pak ponorným mixérem romixujeme (kdo chce, může ještě přecedit přes sítko)
7. Jednotlivé porce mas podáváme hojně přelité nebo podlité omáčkou spolu s uvařenými noky.

Příprava noků:
1. Do kastrolu se sendvičovým dnem nalejeme mléko, přidáme máslo, muškátový květ a sůl, když se máslo rozpustí a mléko takřka vaří, přidáváme za stáleho míchání tenkým pramínkem krupičku (plamen stáhneme na minimum), mícháme tak dlouho, dokud se nám těsto tzv. neodpálí, t.

z., že se nám oddělí od stěn hrnce a utvoří se nám hustá pružná a nelepivá koule
2. Necháme těsto zchládnout, přidáme petrželovou nať a po jednom zapracujeme vařechou vejce, důkladně vymícháme
3. Na vál nebo tác nasypeme krupičku a z hmoty za pomocí dvou lžic tvarujeme noky, které odkládáme na tác s krupicí, v té pak ještě noky zlehka oválíme
4. Dáme vařit do dostatečně velkého hrnce s osolenou vodou, od doby, co vyplavou k povrchu, vaříme cca 5 minut
5. Vybereme děrovanou lžící a podáváme společně s omáčkou a masem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy