Vepřová krkovice s kostí zprudka zapečená, dopečená spolu se zeleninou doměkka.
Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí: | |
1,5 kg | vepřové krkovice s kostí |
400 g | karotky |
250 g | šalotky |
250 g | celeru |
250 ml | světlého piva |
4-5 ks | plátků anglické slaniny |
2-3 ks | hlavičky česneku |
1 hrst | nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, oregano, šalvěj) |
čerstvě nadrcený pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Omyté a osušené maso důkladně osolíme, okořeníme pepřem a vložíme do pekáče vyloženého plátky slaniny, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a zprudka zapečeme
2. Maso podlijeme pivem, vložíme k němu celé neoloupané stroužky česneku, celé malé, nebo rozpůlené šalotky, oloupanou, na větší kusy překrájenou karotku a na hrubší kusy nakrájený očištěný celer
3. Zeleninu osolíme, vše posypeme bylinkami, zaklopíme poklicí nebo přikryjeme alobalem, ztlumíme teplotu trouby na 180 °C a pečeme doměkka, během pečení maso občas podléváme pivem nebo vodou a přeléváme výpekem, obracíme
4. Těsně před dopečením odstraníme zaklopení a maso dopečeme na barvu
5. Upečenou krkovici necháme 10 minut odpočinout, pak ji nakrájíme na porce a servírujeme s pečenou zeleninou.