Vepřová kotleta upečená doměkka, servírovaná přelitá brusinkovou omáčkou.
Ingredience:
750 g | vykostěných vepřových kotlet v celku |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | worcesterské omáčky |
1 lžíce | oleje |
2 lžičky | mletého barevného pepře |
voda | |
sůl | |
Na omáčku: | |
200 g | brusinkového džemu |
20 g | másla |
250 ml | studené vody |
150 ml | červeného suchého vína |
1 lžíce | sladké chilli omáčky |
2 lžičky | cukru |
3 ks | plátků toastového chleba |
1/2 ks | citronu |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso zbavíme tuku, omyjeme, osušíme, ovážeme provázkem, aby si uchovalo tvar válečku, osolíme, opepříme, potřeme worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou a necháme v chladu chvíli odležet
2. Maso dáme do olejem vytřeného pekáčku, podlijeme trochou vody, dáme do předem vyhřáté trouby a 20 minut pečeme při 220 °C, pak teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme doměkka, během pečení přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme vodou
3. Mezitím si připravíme omáčku tak, že z toastových chlebů odkrojíme kůrky, nalámeme na kousky, dáme do kastrůlku, zalijeme studenou vodou, necháme dobře rozmočit, vmícháme brusinkový džem a za občasného promíchání zvolna 7 minut povaříme
4. Pak omáčku přecedíme přes síto, zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, máslo, necháme krátce přejít varem, nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a chilli omáčkou.
Maso přelijeme omáčkou a podáváme s těstovinami nebo s bramborovým knedlíkem.