Pečeně upečená s kostí ve vlastní šťávě je šťavnatá s typickou chutí a vůní. Broskve dodají tomuto pokrmu nový šmak.
Ingredience:
Rozpis na 6 porcí: | |
6 ks | vepřových kotlet v celku (vepřová pečínka s 6 žebry) |
2 ks | větší stroužky česneku |
1 kg | čerstvých broskví |
2 lžíce | oleje |
bobkový list | |
tymián | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupaný česnek rozkrojíme na půlky a použijeme ho na prošpikování pečeně (nejlépe úzkým dlouhým nožem vytvoříme v mase kapsičky, které naplníme česnekem)
2. Maso dáme do pekáče nebo zapékací misky, osolíme, okořeníme pepřem, posypeme tymiánem a rozmělněným bobkovým listem, pokapeme olejem a dáme do trouby
3. Pečeme v troubě vyhřáté kolem 190 °C, po 30 minutách od začátku pečení maso podlijeme asi 2 dcl vody, během pečení vodu občas doplníme a pečení přeléváme výpekem
4. Oloupané, přepůlené a vypeckované broskve přidáme k masu asi 20 minut před koncem pečení.
Čerstvé broskve můžeme nahradit broskvemi kompotovými. Je lepší, aby ovoce bylo tvrdší.
Poznámka:Maso můžeme prošpikovat den předem, dostane tak lepší aroma a silnější česnekovou chuť.