Okurkami prošpikovaná vepřová kýta podušená pod pokličkou doměkka.
Ingredience:
600 g | vepřové kýty |
200 g | malých sterilovaných okurek |
250 ml | smetany |
3 lžíce | oleje |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
1 ks | cibule |
ocet | |
pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Do kýty vytvoříme několik hlubších zářezů, ty vyplníme okurkami, pak maso solíme a okořeníme pepřem
2. Kostičky cibule osmahneme na oleji v hrnci, přidáme připravenou kýtu a zprudka ji ze všech stran opečeme
3. Maso podlijeme vodou a zaklopené dusíme cca 90 minut, měkké maso vyjmeme a uchováme v teple
4. Zbylé okurky nakrájíme na kolečka, opečeme je na másle a spolu s moukou rozmíchanou ve smetaně je přidáme do výpeku, šťávu povaříme 5 minut
5. Nakonec omáčku dochutíme pepřem, solí, cukrem a octem, vrátíme do ní maso nakrájené na plátky a chvíli pokrm prohřejeme.
Takto upravené plátky kýty podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.