Odleželé plátky okořeněné vepřové krkovice zprudka opečené na pánvi na sádle, podušené v tlakovém hrnci doměkka podlité vodou nebo vývarem, servírované spolu s omáčkou ochucenou hořčicí a zahuštěnou zátřepkou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | plátky krkovice bez kosti o výšce 1,5 cm |
1 ks | stroužek česneku |
300 g | mražených hub |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | sádla |
1 lžíce | oleje |
1 lžička | sladké mleté papriky |
1 lžička | plnotučné hořčice |
1 lžička | mletého kmínu |
pepř | |
sůl | |
Na zátřepku: | |
100 ml | vody |
1 lžíce | hladké mouky |
Ostatní: | |
voda nebo vývar na podlití masa |
Postup:
1. Maso neklepeme, jen nařízneme na okrajích, pokapeme olejem, posypeme kořením a osolíme, necháme 2 hodiny v uzavřené nádobě v lednici
2. Houby necháme v sítku rozmrazit
3. V pánvi rozpálíme sádlo a maso zprudka z obou stran restujeme celkem 10 minut
4. Do tlakového hrnce dáme houby, orestované maso, podlejeme cca 200 ml vody nebo vývaru a dusíme doměkka cca 20 minut
5. Maso vyjmeme a do hrnce přidáme hořčici, zátřepku a necháme chvilku provařit, podle chuti eventuálně dosolíme
6. Vrátíme maso a krátce prohřejeme.
Podáváme s dušenou rýží, bramborem, knedlíkem nebo těstovinou.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová