„Lahodný tuk z dobře vyzrálé bio mangalice je skutečnou lahůdkou, a tento recept tak bohužel nenajde uplatnění u kotlety z konvenčního bílého prasete, tam je maso ze hřbetu příliš suché,“ říká Hugo Hromas.
Ingredience:
4 ks | bio vepřové kotlety z mangalice (seženete např. na Ekofarmě Bošina) |
2 ks | bio mrkve |
2 ks | bio jablka |
1 ks | citrón |
4 lžíce | extra panenského olivového oleje |
3 lžíce | strouhaného křenu |
2 lžíce | červeného vinného octa |
2 lžíce | majonézy |
1 lžíce | soli |
1 lžička | uzené papriky |
několik snítek čerstvého oregana |
Postup:
- Vepřové bio kotlety několik hodin před grilováním vyndáme z chladničky, aby získaly pokojovou teplotu.
- V misce si smícháme vinagretu: sůl rozpustíme ve vinném octu, přidáme uzenou papriku a pomocí metly vyšleháme s olivovým olejem.
- Nastrouhaná jablka, křen a mrkve spojíme s majonézou, dochutíme solí a citrónovou šťávou.
- Na grilu pomalu opečeme vepřové kotlety dozlatova (nejméně 5 minut z každé strany). Než kotlety sundáme z grilu, potřeme je z obou stran vinagretou a necháme zprudka projít ostrým plamenem na grilu (aby se odpařil ocet).
- Podáváme horké kotlety se salátem coleslaw.
Recept k článku: Ovce nebo prase? Vždyť je to mangalica!