REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovce nebo prase? Vždyť je to mangalica!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

VIP mezi prasaty či bio prase, plemeno mangalica má mnoho přízvisek. Pochází z Maďarska a postupně proniká také na český trh. Maso z tohoto, na pohled zvláštního a chlupatého, prasete je vyhledáváno gurmány i vyznavači kvalitního stravování. Rozdíl totiž údajně pozná i úplný laik. Kde se mangalica vzala a proč byste tuto lahůdku měli také vyzkoušet?


Prase mangalica pochází z Velké uherské nížiny a vzniklo křížením dvou různých plemen. Název je odvozen ze starogermánského výrazu mangh a slovanské ženské koncovky – ica. Na první pohled mangalici poznáte podle dlouhé vlnité srsti s plavým až černým zbarvením. Právě díky husté a dlouhé srsti se prase může pást venku i v zimě, čímž dosahuje přirozeného přírůstku sádla bohatého na nenasycené mastné kyseliny. Mangalica má vysoké nároky na stravu, tato prasata je nutné chovat na rozlehlé ploše. V jednom vrhu nebývá více než osm selátek.

 

 

Maso se vyznačuje šťavnatostí, křehkostí, výraznou barvou i vůní. Zároveň je velmi měkké. Právě pro tyto vlastnosti je hojně vyhledáváno labužníky. Typicky se z něj připravovaly maďarské speciality jako čabajka či uherák. Váha dospělého kusu se pohybuje v rozmezí 300 až 500 kilogramů. Mangalice ale přibírají velmi pomalu, což také souvisí s extenzivním venkovním způsobem chovu, i proto je maso a sádlo z nich tak lahodné.

Kvůli náročným podmínkám, které mangalica potřebuje k životu, toto plemeno ve velkochovech asi nenajdete. Pochodíte ale u menších ekologických zemědělců. Právě ti poskytují zvířatům dostatečný výběh na pastvinách a zároveň také dost prostoru v ustájení. Prasata tak žijí v téměř přirozeném prostředí. Farmáři jsou tak zároveň šetrní k přírodě, kterou pomáhají uchovat v dobrém stavu i pro další generace.

V bio kvalitě seženete nejen vynikající maso, ale také například špek, sádlo, uzeniny a další výrobky, které budou zaručeně chutnat nejen vám, ale také přírodě. Tyto výrobky poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry, které značí původ z ekologického zemědělství.

Pokud se o šetrném způsobu hospodaření a jednotlivých lokálních farmářích chcete dozvědět více, na začátku podzimu k tomu máte ideální příležitost. Záři je totiž Měsícem biopotravin a v regionech se koná řada zajímavých akcí spojených například s ochutnávkami. Více informací naleznete na www.mesicbiopotravin.cz.

Jak mangalici připravit? Vyzkoušejte třeba kotletu podle receptu kuchaře Huga Hromase! Recept zde: Vepřová kotleta z mangalice/vinagreta, coleslaw s křenem

 

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy