Na kousky pokrájená játra dušená v hustší hnědé omáčce.
Ingredience:
750 g | vepřových jater |
120 g | cibule |
60 g | tuku |
40 g | hladké mouky |
15 g | soli |
1 g | mletého černého pepře |
1 g | kmínu |
0,5 l | vody |
Postup:
1. Játra zbavíme žilek, opláchneme a nakrájíme na větší kousky
2. Na polovině tuku orestujeme na jemno nakrájenou cibuli
3. Do cibule přidáme játra, která za stálého míchání orestujeme
4. Přidáme mletý pepř a kmín, zastříkneme trochou vody a játra dusíme pod pokličkou, za občasného promíchání doměkka
5. Měkká játra vyjmeme a uchováme v teple
6. Šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou ze zbylé poloviny dávky tuku a z mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a za občasného promíchání provaříme nejméně 20 minut
7. Omáčku procedíme na játra, znovu krátce podusíme a nakonec osolíme a krátce povaříme.
Podáváme s rýží nebo vařeným bramborem.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.