REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční svěceník (mazanec)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Oblíbený velikonoční mazanec najdete také v kuchařkách ukrytý, a to pod názvem velikonoční svěceník. Bochníčky se totiž kdysi pekly na Bílou sobotu a nesly do kostela na vysvěcení. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, máme pro vás recept, který by neměl ve vašich oblíbených receptech rozhodně chybět!


Ingredience:
Na 1 bochník potřebujete:
400 gpolohrubé mouky
100 gčerstvého másla
70 gcukru
50 gmandlových lupínků
50 grozinek
20 gdroždí
2 dlmléka
3 ksžloutky
1 sáčekvanilkový cukr
špetka soli
tuk na plech
vejce na potření

Postup:
  1. Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto
  2. Vmícháme rozinky a necháme 1 hodinu kynout
  3. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech, opět necháme vykynout
  4. Povrch bochníku nakrojíme či nastřihneme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi
  5. Pečeme 30 minut při teplotě 170 °C.
Poznámka:

Recept k článku:  Velikonoční menu: vsaďte na lokální speciality

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy