REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční menu: vsaďte na lokální speciality

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoce jsou pro mnohé z nás svátky návratů do rodného hnízda a dobrého jídla. Na stůl se díky těmto svátkům dostávají potraviny, které si řada lidí dopřává pouze jednou za rok. Pochutnejte si na jehněčím masu, sladkým pochutinám a v rozumné míře i na ovocných pálenkách.


Jehněčí maso si dejte teď, ovčí jogurty po celý rok

Po velikonočním půstu si lidé konečně mohli odměnit masem. Na jídelních lístcích najdete z jehněčího nejčastěji kýtu, hřebínek nebo žebra. Právě teď je jeden ze dvou vrcholů jehněčího. Mladé maso se hezky snoubí s bylinkami a vyplatí se překonat počáteční obavy ze specifické vůně a chuti. To stejné platí i o mléčných produktech – ovčí mléko je oproti kravskému výraznější a tučnější, ale také lépe stravitelné a má přirozeně sladší chuť. Ovce uvidíte běhat nejen po horách, ale třeba za Prahou ve Středočeském kraji. Zde sídlí rodinná tavírna sýrů Salix vyrábějící např. ovčí jogurty, které zvítězily v soutěži Regionální potravina ve Středočeském kraji a nesou příslušnou značku.

 

Kvalitní slivovici najdete i za hranicemi Moravy

Dospělým koledníkům se nabízí i štamprle na zahřátí. Sáhněte po osvědčených lokálních výrobcích, kteří využívají tradiční receptury a místní suroviny. Možná Vás překvapí, že pálenkám se daří v Jižních Čechách, kde se daří hruškám i švestkám. Za ochutnání stojí Zlatá Lžínská Slivovice, která zraje v sudu po dobu minimálně 12 měsíců, díky čemuž se chutí podobá spíše koňaku, ale přesto si zachovává své specifické ovocné tóny. Nabídku můžete ještě destilátem z hrušek zvaným Bozízovka, který byl společně se výše uvedenou slivovicí oceněn v Jihočeském kraji v soutěži Regionální potravina.

 

Za chrusty do Slezska, za mazancem do vlastní kuchyně

Oslavy začátků jara by se nemohly obejít bez sladké tečky. Nenechte se zaskočit možná šokujícími názvy. V Čechách se dělaly boží milosti, které mají ve Slezsku obdobu v podobě chroustů či chrustů. Smažené pečivo ve tvaru broučka se na rozdíl od západní varianty posypává cukrem se skořicí. Oblíbený mazanec najdete také ukrytý, a to pod názvem velikonoční svěceník. Bochníčky se pekly na Bílou sobotu a nesly do kostela se na vysvěcení. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, máme pro vás recept, který by neměl ve vašich kuchařkách chybět. Výborně bude chutnat čerstvý krajíc, pomazaný libavským květovým medem z včelařství Vranik, Michalíková Pavla, který je vítězem Regionální potraviny v Moravskoslezském kraji.

 

Velikonoční mazanec

Na 1 bochník potřebujete:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g čerstvého másla od Ing. Lucie Andrýskové *
  • 70 g cukru
  • 20 g droždí
  • 2 dl Jersey mléka z Horského statku Abertamy **
  • 3 žloutky
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlových lupínků
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • vejce na potření

Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Potom povrch bochníku nakrojíme či nastřihneme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme 30 minut při teplotě 170 °C.

* čerstvé máslo – Ing. Lucie Andrýsková, vítěz Regionální potraviny v Olomouckém kraji

** kravské mléko pasterizované Jersey – HORSKÝ STATEK ABERTAMY s.r.o., vítěz Regionální potraviny v Karlovarském kraji

 

 

Poznámka redakce

Regionální potravina je ocenění, které již devátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství jen těm opravdu nejlepším potravinám od malých a středních regionálních výrobců, které zvítězí v krajských soutěžích. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou charakteristické rysy výrobků značky Regionální potravina.

Na webových stránkách Regionální potraviny – www.regionalnipotravina.cz najdete seznam všech držitelů, produktů či regionálních receptů. V interaktivním kalendáři jsou zaznamenány akce a veletrhy pro spotřebitele i výrobce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy