Tak tenhle recept stojí za vyzkoušení! Při pečení si ale dejte pozor na teplotu a výsledný dojem ovlivní zejména servírování. Protože je typickým znakem jehněčího masa tuhnutí při nižších teplotách, doporučujeme ho vždy podávat na vyhřátých talířích.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na maso: | |
2 ks | bio jehněčího hřbetu |
1 dl | bio zeleninového vývaru |
1 dl | bio červeného vína |
voda na podlití | |
pepř | |
sůl | |
Na krustu: | |
1 hrníček | bio strouhanky |
2 lžíce | bio hořčice |
4 ks | stroužky česneku |
1 hrst | rozmarýnu v bio kvalitě |
1 hrst | nasekané petrželové nati v bio kvalitě |
1 hrst | tymiánu v bio kvalitě |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Pomocí ponorného mixéru rozmixujte všechny suroviny, které na výrobu krusty potřebujete, tedy strouhanku, hořčici, česnek, rozmarýn, tymián, petržel, sůl a pepř. Takto připravenou směsí potřete žebra očištěná od tuku a blan z obou stran a nechte marinovat klidně den dopředu.
- Asi tři hodiny před pečením maso vyjměte z lednice a nechte ho přivyknout si na pokojovou teplotu. Troubu si předehřejte na 200 stupňů.
- Žebra vložte do zapékací mísy, posolte, podlijte a dejte péct. Pokud nemáte teplotní sondu, ideální teploty masa dosáhnete tak, že budete počítat 0,5 kg na 25 minut pečení. Cílová teplota masa by měla být 60 stupňů.
- Maso po dopečení nechte alespoň 15 minut odpočinout pod alobalem a utěrkou.
Recept k článku: Velikonoční pečínka: Jak na přípravu jehněčího masa?