Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek. Veselé Velikonoce, úspěšnou koledu a dobrou chuť!
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
300 g | uzeného masa |
4 ks | vejce uvařená natvrdo |
1 ks | pikantní klobása |
1 ks | větší cibule |
1 ks | žloutek |
1 l | vody |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžička | sladké mleté papriky |
strouhaný křen | |
pažitka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- V 1 litru vodu uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.
- Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte je do čtyř talířů a do každého přidejte rozpůlené uvařené vejce.
- Vývar proceďte a následně přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu promíchanou s moukou a mletou paprikou.
- Odstavte, přidejte žloutek a ochuťte solí a pepřem.
- Nachystaný vývar rozdělte do talířů a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.
Recept k článku: Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?