REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční nádivka s dušenými kedlubnami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená nádivka z uzeného bůčku, kopřiv, vajec a dalších ingrediencí, servírovaná s podušenými kedlubnami.


Ingredience:
150 gvařeného uzeného bůčku
20 gdroždí
80 mlsmetany na vaření 12%
2 lžícepolohrubé mouky
2 lžíceoleje
1/2 lžičkymletého pepře
2 hrstikopřiv nebo špenátu
1 hrstplocholisté petržele
3 kshousek
2 ksvajec
zelená část z 1 jarní cibulky
máslo a struhanka na formu
sůl
Na dušenou zeleninu:
2 lžícestrouhaného křenu
150 mlsmetany ke šlehání
2 ksjarní cibulky
2 kskedluben
2 ksředkviček na ozdobu
máslo
voda
sůl

Postup:

1. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme zelenou část na drobno nasekané jarní cibulky, vmícháme na jemno nasekané kopřivy nebo listy špenátu, krátce podusíme, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud se nerozpustí
2. Do mísy dáme na kostičky nakrájené housky i uzený bůček, rozklepnutá vejce, smetanu, polohrubou mouku, na jemno nasekanou petržel, přidáme podušené kopřivy nebo špenát, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme
3. Formu lehce vymazanou máslem a vysypanou strouhankou naplníme připravenou nádivkou, vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 25 minut
4. V kastrůlku na rozehřátém másle orestujeme očištěné cibulky nakrájené na špalíky a oloupané na plátky nakrájené kedlubny, přilijeme malou naběračku vody, osolíme, přidáme smetanu, na jemno nastrouhaný křen, promícháme, přivedeme k varu a zvolna dusíme tak dlouho, dokud se většina tekutiny neodpaří
5. Zeleninu rozdělíme na talíře, na ni položíme kousky ndivky, ozdobíme na plátky nakrájenými ředkvičkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy