Filety z kapra povařené ve sladké omáčce z cibule, rybího vývaru, meruňkové zavařeniny, rozinek, mandlí a dalších ingrediencí, servírované spolu s moučnými noky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | filety z kapra |
1 ks | menší cibule |
100 ml | rybího vývaru |
100 g | sušených meruněk |
50 g | loupaných mandlí |
50 g | sultánek (rozinek) |
3 lžíce | meruňkové zavařeniny |
hřebíček | |
skořice | |
máslo | |
citron | |
pepř | |
cukr | |
ocet | |
rum | |
sůl | |
Na špecle: | |
300 g | hladké mouky |
1 lžíce | oleje |
2 ks | vejce |
voda dle potřeby | |
sůl |
Postup:
1. Rybu osolíme, opepříme a pokapeme citronem
2. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, pak přidáme trochu cukru, meruňkovou zavařeninu, podlijeme vývarem a necháme 10 minut zredukovat, pak přidáme meruňky, které jsme si namočili do rumu nebo jiného destilátu, spařené loupané mandle a necháme provařit s hřebíčkem a s kořením
3. Vložíme kapra, kterého provaříme 15 minut, vyjmeme, stáhneme kůži a vrátíme do omáčky
4. Nakonec do omáčky přidáme sultánky a dle chuti dosolíme.
Příprava špeclí: 1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, vytvoříme důlek, přidáme vejce, mléko a trochu oleje, vytvoříme nepříliš tuhé těsto, které necháme odpočinout
2. Pak zavařujeme nočky do osolené vody pomocí děrovaného síta na halušky, špecle jsou uvařené, když vyplavou na povrch.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika