Tradiční velikonoční pečivo – kynuté těsto na housky vypracované do různých tvarů, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
400-500 g | polohrubé mouky |
50 g | droždí |
2,5 dcl | mléka |
2 lžíce | oleje |
1 ks | kostka cukru |
1 ks | žloutek |
1 ks | vejce |
špetka soli |
Postup:
1. Mléko, žloutek, droždí, cukr, sůl a 2 hrsti polohrubé mouky promícháme v míse a necháme na teplém místě pod hadrovou utěrkou trochu vykynout
2. Do vykynutého kvásku přidáme tolik mouky, aby vzniklo tužší těsto, to necháme opět nakynout
3. Těsto znovu prohněteme, vytvarujeme různé tvary tématicky vhodné k velikonocům (například kuřátka, beránky …)
4. Vytvarované housky potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 160-170 °C je pozvolna upečeme dozlatova.