V troubě upečené pečivo z mouky, vody, kvasnic a olivového oleje, posypané mákem a solí, potřené česnekovým olejem nebo máslem.
Ingredience:
Na těsto: | |
300 g | hladké mouky + na pomoučení |
200 ml | teplé vody |
1 lžička | instantního droždí |
1 lžička | soli |
1 lžíce | olivového oleje |
Na dohotovení: | |
4 lžíce | olivového oleje |
4 ks | stroužků česneku |
mák na posypání | |
máslo na potření | |
hrubá sůl |
Postup:
1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme sůl a droždí, uděláme důlek, nalijeme do něho teplou vodu i olivový olej a vařečkou mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladké a pružné těsto, které pak ještě prohněteme na pomoučeném vále
2. Pak z těsta naděláme zhruba 14 bochánků, každý vyválíme do válečku, pak ho chytneme za oba konce a uděláme klasický jednoduchý uzel
3. Uzly rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme lžící olivového oleje, polovinu posypeme hrubou solí, polovinu mákem, vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme 15-20 minut
4. Mezitím v rendlíku rozehřejeme zbylý olivový olej, přidáme oloupané na jemno nasekané stroužky česneku a asi 3 minuty opečeme
5. Upečené uzly se solí potřeme česnekovým olejem a makové máslem.