REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční beránek z piškotového těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoce bez velikonočního beránka? Ani nápad! A i když existuje mnoho receptů, ten z klasického piškotového těsta je stejně nejlepší …


Ingredience:
200 gpolohrubé mouky
120 gkrupicového cukru
4 lžícehorké vody
4 lžíceslunečnicového oleje
1 sáčekvanilkového cukru
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
1-2 hrstirozinek
1 hrstořechů
4 ksvejce
5 clmléka
4 clrumu
forma na beránka
tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání
moučkový cukr na posypání nebo čokoládová poleva na polití

Postup:

1. Vejce opatrně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, z bílků pak ušleháme tuhý sníh
2. Žloutky vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem a horkou vodou, postupně přidáváme také olej a mléko
3. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku s kypřícím práškem, nadrobno nasekané ořechy, rozinky (mohou být namočené v rumu) a nakonec tuhý sníh z bílků
4. Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy
5. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 190 °C tak 35 minut
6. Po upečení beránka opatrně vyklopíme a necháme vychladnout, nejlépe na mřížkatém povrchu
7. Hotového beránka hojně pocukrujeme, nebo ho můžeme přelít čokoládovou polevou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy