REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční beránek z piškotového těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoce bez velikonočního beránka? Ani nápad! A i když existuje mnoho receptů, ten z klasického piškotového těsta je stejně nejlepší.


Ingredience:
200 gpolohrubé mouky
120 gkrupicového cukru
4 lžícehorké vody
4 lžíceslunečnicového oleje
1 sáčekvanilkového cukru
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
1-2 hrstirozinek
1 hrstořechů
4 ksvejce
5 clmléka
4 clrumu
forma na beránka
tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání
moučkový cukr na posypání nebo čokoládová poleva na polití

Postup:
  1. Vejce opatrně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, z bílků pak ušleháme tuhý sníh.
  2. Žloutky vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem a horkou vodou, postupně přidáváme také olej a mléko. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku s kypřícím práškem, nadrobno nasekané ořechy, rozinky (mohou být namočené v rumu) a nakonec tuhý sníh z bílků.
  3. Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy.
  4. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 190 °C tak 35 minut.
  5. Po upečení beránka opatrně vyklopíme a necháme vychladnout, nejlépe na mřížkatém povrchu. Hotového beránka hojně pocukrujeme, nebo ho můžeme přelít čokoládovou polevou.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy