Královská snídaně! Ztracená vejce servírovaná na opečených plátcích toastového chleba obloženého šunkou a listy salátu, přelitá holandskou omáčkou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | vejce |
4 ks | plátky libové šunky |
4 ks | plátky toastového chleba nebo půlky žemlí |
4 lžíce | holandské omáčky |
1-2 lžíce | octa |
1 l | vody |
směs salátových listů | |
mletý pepř | |
máslo | |
sůl |
Postup:
Příprava ztraceného vejce:
1. V hrnci přivedeme vodu s octem k varu
2. Vařící vodu roztočíme pomocí vařečky a do vzniklého víru opatrně vložíme rozklepnuté vejce, asi 2 minuty ho vaříme, pak opatrně vytáhneme, nejlépe pomocí dřevěné naběračky s otvory
3. Postup opakujeme i u dalších 3 vajíček.
Dohotovení:
1. Toasty nebo přepůlené žemle opečeme dozlatova na troše másla nebo v toustovači
2. Opečené pečivo obložíme po plátku šunky, na ni poklademe ztracené vejce a ozdobíme lístky salátu
3. Vejce Benedikt osolíme, okořeníme pepřem a přelijeme lžící holandské omáčky, ihned podáváme.
Pokud použijete čerstvá vejce a voda bude jen probublávat, tedy těsně na bodu varu, nemusíte do vody dávat ani ocet ani ji “roztáčet” – vejce nebudou nakyslá. Přesná chvíle je, když se u dna začnou dělat drobné bublinky a začnou se spojovat ve větší. Vaříme vejce minutu, pak je odstavíme a necháme až 10 minut dojít (podle velikosti, malým stačí kratší doba), ale přesně to lze poznat celkem snadno podle konzistence bílků – neměly by být příliš tuhé, ale měly by držet pohromadě. Ale pokud jedeme podle receptu s octem, je třeba vejce na chvíli nechat opláchnout v horké vodě bez octa, aby se zbavily alespoň částečně té kyselé příchuti.