Ve vodě, nejlépe pomocí tlakového hrnce, uvařené uzené koleno spolu s kořením a cibulí, servírované nakrájené na plátky spolu s bramborovou kaší, orestovanou cibulkou a nakládanými kyselými okurky.
Ingredience:
1 ks | uzeného vepřového kolena |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
několik kuliček černého pepře | |
několik kuliček nového koření | |
voda | |
Na bramborovou kaši: | |
800 g | brambor |
40 g | másla |
200 ml | mléka nebo smetany |
voda | |
sůl | |
K servírování: | |
nakládané kyselé okurky | |
na tuku orestovaná kolečka cibule |
Postup:
- Vepřové uzené koleno uvaříme s kořením doměkka v neosolené vodě, nejlépe v tlakovém hrnci, po částečném zchládnutí ho vykostíme a nakrájíme na silnější plátky.
- Příprava bramborové kaše; brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme. Kastrol s kaší necháme na mírném plameni, a za stálého míchání, přidáváme máslo a horké mléko. Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.
- Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, na oleji ji orestujeme dozlatova.
- Plátky vepřového kolena servírujeme s bramborovou kaší hojně ozdobenou orestovanou cibulkou, jako přílohu dáme ke každé porci 1 až dva nakládané kyselé okurky.