V osolené vodě uvařené hovězí předního bez kosti, servírované nakrájené na plátky spolu s teplou česnekovou omáčkou a vařeným bramborem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | hovězího předního bez kosti |
600 g | pitné vody |
16 g | soli |
Na česnekovou omáčku: | |
0,75 l | vývaru nebo vody |
2 lžíce | másla |
2 lžíce | hladké mouky |
4-6 ks | stroužků česneku |
majoránka | |
sůl | |
Na vařené brambory: | |
500 g | brambor |
1,5 l | vody |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Hovězí přední opláchneme pod studenou tekoucí vodou, vložíme do vařící osolené vody a zvolna vaříme doměkka
2. Je-li maso ze staršího kusu, musíme během vaření přilévat teplou vodu, aby bylo stále ponořené
3. Uvařené maso nakrájíme na plátky a ihned podáváme, v tomto případě s teplou česnekovou omáčkou a vařeným bramborem.
Příprava teplé česnekové omáčky:
1. Z hladké mouky a másla nebo tuku připravíme světlou jíšku
2. Zalijeme ji 0,75 l vývaru nebo vody, rozšleháme metličkou a důkladně provaříme
3. Omáčku okořeníme dle chuti solí, majoránkou a drceným nebo prolisovaným česnekem.
Příprava vařených brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Uvařené maso porcujeme až těsně před podáváním, před tím maso uchováváme ve vývaru.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.
Vařená uzená kotleta, dušený špenát a bramborový knedlík
Vařené hovězí v koprové omáčce