Doměkka uvařené uzené, nakrájené na plátky a servírované s dušeným špenátem a domácími bramborovými knedlíky, pokrm ještě ozdobený osmaženou cibulkou.
Ingredience:
600 g | uzené kotlety v celku |
voda | |
sůl | |
Na špenát: | |
300 g | mraženého listového špenátu |
1 vrchovatá lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | sádla |
1/2 hrnku | mléka |
4 ks | stroužky česneku |
pepř | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
1 kg | brambor |
200 g | hrubé mouky |
100 g | dětské krupičky |
2 lžíce | octa |
2 lžičky | soli |
2 ks | vejce |
voda | |
Ostatní: | |
3 ks | menší cibule |
tuk |
Postup:
1. Uzené maso uvaříme doměkka, po částečném zchládnutí vykostíme a nakrájíme na plátky
2. Připravíme špenát; na sádle osmahneme dosklovata na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, přidáme špenát (nerozmražujeme), přilijeme mléko, osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek a na mírném plameni dusíme pokud špenát nepovolí, doladíme chutě, event. přidáme trochu vody dle požadované hustoty, nakonec promixujeme tyčovým mixérem
3. Připravíme bramborové knedlíky; brambory si den předem uvaříme v osolené vodě a ve slupce doměkka, pak chladné oloupeme a na jemno nastrouháme nebo proženeme lisem na brambory, přidáme ostatní suroviny a rychle vypracujeme těsto, utvoříme dva válečky a v osolené vodě při mírném varu vaříme 25 minut.
4. Tak 3 cibule nakrájené na kostičky osmažíme na tuku dozlatova a můžeme podávat, plátky masa, špenát a bramborové knedlíky, to vše ozdobené osmaženou cibulkou.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová
Vařená hovězí kližka, rajská omáčka, nekynutý houskový knedlík
Vařené hovězí maso, česneková omáčka, brambor