REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vařená hovězí kližka, rajská omáčka, nekynutý houskový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařené hovězí maso nakrájené na plátky a servírované přelité rajskou omáčkou, spolu s kolečky domácích knedlíků z nekynutého těsta.


Ingredience:
500 ghovězí kližky
1,5 lvody
1-2 ksbobkové listy
několik kuliček nového koření
několik kuliček celého pepře
sůl
Na rajskou omáčku:
400 mlhovězího vývaru
1 malá sklenicekečupu Heinz
1 konzervavelkého rajského protlaku
4 lžícecukru (nebo víc či míň dle chuti)
3 lžícestrouhaného perníku
3 lžícehladké mouky
2 lžícesádla
3 kshřebíčky
1 kscelé skořice tak 2 cm dlouhé
1 kscibule
sůl
Na knedlíky:
500 ghrubé mouky
1/4 lmléka
3 ksrohlíky (den staré)
2 ksvejce
trocha vody
špetka soli

Postup:

1. Očištěné a omyté maso zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme dokud není maso měkké (podle potřeby dolíváme vodou, abychom měli asi 0,5 vývaru)
2. Na rozpáleném sádle zpěníme cibuli, přidáme hladkou mouku a vymícháme světlou jíšku
3. Přidáme hřebíček a skořici, protlak a zarestujeme, pak také vývar, kečup, sůl, cukr, perník a na mírném plameni prováříme 20 minut
4. Podle potřeby doředíme vodou a doladíme chutě (sůl, cukr), pak propasírujeme přes jemné sítko
5. Podáváme s uvařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.

Příprava nekynutých knedlíků:
1. Do mísy nasypeme mouku, osolíme a přilijeme smíchané mléko s vodu, přidáme i vejce, mícháme, až těsto začne dělat bubliny
2. Housky nakrájíme na kostičky, ty vmícháme do těsta, těsto necháme odpočinout pod utěrkou asi 30 minut 3. Namočenýma rukama vypracujeme 3 knedlíkové šišky a zavaříme je
4. Vaříme v mírně osolené, bublající vodě, asi 15 minut, po chvilce vaření je vařečkou nadzdvihneme ode dna, aby se nepřichytily, po 7 až 8 minutách je otočíme, aby se provařily stejnoměrně.

Doporučení:

Při vaření knedlíků můžeme kostičky rohlíků opéci na másle nebo sádle, knedlík tak dostanou další chuťový rozměr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy