REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vařená hovězí kližka, rajská omáčka, nekynutý houskový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařené hovězí maso nakrájené na plátky a servírované přelité rajskou omáčkou, spolu s kolečky domácích knedlíků z nekynutého těsta.


Ingredience:
500 ghovězí kližky
1,5 lvody
1-2 ksbobkové listy
několik kuliček nového koření
několik kuliček celého pepře
sůl
Na rajskou omáčku:
400 mlhovězího vývaru
1 malá sklenicekečupu Heinz
1 konzervavelkého rajského protlaku
4 lžícecukru (nebo víc či míň dle chuti)
3 lžícestrouhaného perníku
3 lžícehladké mouky
2 lžícesádla
3 kshřebíčky
1 kscelé skořice tak 2 cm dlouhé
1 kscibule
sůl
Na knedlíky:
500 ghrubé mouky
1/4 lmléka
3 ksrohlíky (den staré)
2 ksvejce
trocha vody
špetka soli

Postup:

1. Očištěné a omyté maso zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme dokud není maso měkké (podle potřeby dolíváme vodou, abychom měli asi 0,5 vývaru)
2. Na rozpáleném sádle zpěníme cibuli, přidáme hladkou mouku a vymícháme světlou jíšku
3. Přidáme hřebíček a skořici, protlak a zarestujeme, pak také vývar, kečup, sůl, cukr, perník a na mírném plameni prováříme 20 minut
4. Podle potřeby doředíme vodou a doladíme chutě (sůl, cukr), pak propasírujeme přes jemné sítko
5. Podáváme s uvařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.

Příprava nekynutých knedlíků:
1. Do mísy nasypeme mouku, osolíme a přilijeme smíchané mléko s vodu, přidáme i vejce, mícháme, až těsto začne dělat bubliny
2. Housky nakrájíme na kostičky, ty vmícháme do těsta, těsto necháme odpočinout pod utěrkou asi 30 minut 3. Namočenýma rukama vypracujeme 3 knedlíkové šišky a zavaříme je
4. Vaříme v mírně osolené, bublající vodě, asi 15 minut, po chvilce vaření je vařečkou nadzdvihneme ode dna, aby se nepřichytily, po 7 až 8 minutách je otočíme, aby se provařily stejnoměrně.

Doporučení:

Při vaření knedlíků můžeme kostičky rohlíků opéci na másle nebo sádle, knedlík tak dostanou další chuťový rozměr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy