REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Valašské podplameníky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Placky z kynutého bramborového těsta podávané na slano i na sladko, tradiční starý pokrm z Valašska.


Ingredience:
3 ksvětších brambor
400 ghladké mouky
20 gdroždí
mléko
sádlo
cukr
sůl
Na potření (slaná varianta):
nasekaný mladý kopr
zakysaná smetana
brynza
Na potření (sladká varianta):
zakysaná smetana
povidla
džemy
mák

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout
2. Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek
3. Do větší mísy přidáme jemně nastrouhané a smícháme z moukou, vlijeme kvásek, promícháme a utvoříme pružné vláčné těsto
4. Na teplém místě necháme vykynout
5. Na pomoučněném vále z vykynutého těsta utvoříme malé bochníčky, které vyválíme na velikost talíře
6. Do horkého sádla vkládáme podplameníky a opečeme z obou stran do růžova
7. Upečené podplameníky posypeme brynzou, pokapeme zakysanou smetanou, posypeme nasekaným mladým koprem 8. Podplameníky přeložíme na polovinu a teplé podáváme
9. Sladká varianta: podplameníky potřeme povidly, posypeme mákem a doprostřed dáme kopeček smetany .

Poznámka:

Podplameníky se prodávaly i na jarmarcích a poutích.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy