Kynuté placičky ze syrových brambor a dalších surovin usmažené v lívanečníku. Jde o starý recept ze severních Čech. Vošouhle se podávaly s kysaným zelím nebo na sladko potřené povidly.
Ingredience:
1 kg | brambor |
hladká mouka | |
mléko | |
droždí | |
sádlo | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, na jemno nastrouháme, pak přes čisté plátýnko scedíme vodu z brambor a necháme ustát
2. Z vlažného mléka cukru a droždí necháme vzejít kvásek
3. Vodu z brambor slijeme a škrob ze dna přidáme k bramborům, vlijeme vzešlý kvásek, promícháme, zahustíme moukou, solíme podle chuti
4. Těsto necháme 20 minut ustát, těsto na vošouhle musí být řídké jako na lívance
5. V lívanečníku rozpálíme sádlo, lijeme těsto a opékáme do zlatova z obou stran.