REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzený trvanlivý salám

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výroba salámu – uzením.


Ingredience:
1,5 kgvepřového masa (nejlépe kýta)
1,5 kghovězího masa (také kýta)
1/2 kgvepřového hřbetního špeku
100 gsoli
1 gledku
1/2 lžícecukru
1/2 lžičkymletého bílého pepře

Postup:

1. Nejdůležitější jsou tyto přísady: vepřové maso, hovězí maso a špek se nakrájí na kusy a nahrubo umele na masovém strojku
2. K ochucení se přidá 100 g soli, 1/
2 čajové lžičky mletého bílého pepře a případně ještě zelený pepř, 1 g ledku a 1/
2 polévkové lžíce cukru
3. Všechno se dobře promíchá a plní do přírodních střev, která se převáží provázkem
4. Salámy se pak zavěsí do suché a dobře větrané místnosti
5. Teplota by neměla překročit 10 °C
6. Teprve asi po týdenním vyvěšení se mohou salámy přemístit do udírny a udí se studeným kouřem opět nejméně jeden týden.

Poznámka:

Více o uzení najdete v naší škole vaření: Udíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy