REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzená slanina obyčejná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příprava slaniny pro uzení.


Ingredience:
Poměr surovin:
96 %syrového hřbetního sádla
4 %jedlé soli

Postup:

1. Slaninu k uzení připravujeme obdobným způsobem jako při přípravě uzení masa
2. Soli používáme v poměru 2,5 až 3 kg na 100 % slaniny
3. Připravíme si vhodnou nádobu na solenou slaninu, nejlépe soudek, který nejdříve čistě vymyjeme, potom vypaříme čistou pitnou vodou a obrátíme, aby vykapal a vychladl (vhodný je i dobře smaltovaný nebo kameninový hrnec)
4. Připravenou sůl dáme do větší mísy, k ruce si připravíme soudek a jeho dno poprášíme solí
5. Každý jednotlivý kus slaniny vkládáme do nádoby se solí a sůl do něho vtíráme
6. Po vetření soli do kusů slaniny otřepeme přebytečnou sůl a kusy slaniny rovnáme do soudku co nejblíže k sobě, aby bylo mezi kusy co nejméně vzduchu
7. Po vyplnění celého soudku povrch slaniny pečlivě umačkáme, přiložíme prkénko a dobře zatížíme
8. Za tři dny po osolení slaninu zalijeme 8% až 14% lákem připravené ze soli
9. K přípravě 5 l solného láku použijeme 400 až 700 g soli, podle toho jaká je teplota v místnosti, kde slaninu uchováváme (v místnosti s vyšší teplotou použijeme láku ve větší koncentraci)
10. Do připravovaného láku můžeme přidat několik stroužků utřeného česneku 11. Slanina je po 18 až 21 dnech dostatečně prosolená (proleželá).

Doporučení:

– Připravujeme-li slaninu ze syrového sádla, které je dost vysoké (nad 7 cm), rozdělíme je podél v místě vazivového spojení, asi uprostřed vrstvy sádla. V tomto případě použijeme k solení pouze vrstvu s kůží nebo vrstvu, která byla těsně pod kůží (je-li sádlo z kruponovaného místa). Druhou vrstvu sádla použijeme na vyškvaření.

Poznámka:

– Pozor při zavěšování solené slaniny do udírny, aby se po zahřátí slanina neutrhla a nespadla do ohně (mohla by způsobit požár).- Nejlépe je zavěšovat slaninu na očko z motouzu, pod které se příčně propíchne silnější špejle. Těžší kusy slaniny zavěsíme nadvě i více oček nebo rozdělíme na menší kousky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy