REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzená slanina obyčejná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příprava slaniny pro uzení.


Ingredience:
Poměr surovin:
96 %syrového hřbetního sádla
4 %jedlé soli

Postup:

1. Slaninu k uzení připravujeme obdobným způsobem jako při přípravě uzení masa
2. Soli používáme v poměru 2,5 až 3 kg na 100 % slaniny
3. Připravíme si vhodnou nádobu na solenou slaninu, nejlépe soudek, který nejdříve čistě vymyjeme, potom vypaříme čistou pitnou vodou a obrátíme, aby vykapal a vychladl (vhodný je i dobře smaltovaný nebo kameninový hrnec)
4. Připravenou sůl dáme do větší mísy, k ruce si připravíme soudek a jeho dno poprášíme solí
5. Každý jednotlivý kus slaniny vkládáme do nádoby se solí a sůl do něho vtíráme
6. Po vetření soli do kusů slaniny otřepeme přebytečnou sůl a kusy slaniny rovnáme do soudku co nejblíže k sobě, aby bylo mezi kusy co nejméně vzduchu
7. Po vyplnění celého soudku povrch slaniny pečlivě umačkáme, přiložíme prkénko a dobře zatížíme
8. Za tři dny po osolení slaninu zalijeme 8% až 14% lákem připravené ze soli
9. K přípravě 5 l solného láku použijeme 400 až 700 g soli, podle toho jaká je teplota v místnosti, kde slaninu uchováváme (v místnosti s vyšší teplotou použijeme láku ve větší koncentraci)
10. Do připravovaného láku můžeme přidat několik stroužků utřeného česneku 11. Slanina je po 18 až 21 dnech dostatečně prosolená (proleželá).

Doporučení:

– Připravujeme-li slaninu ze syrového sádla, které je dost vysoké (nad 7 cm), rozdělíme je podél v místě vazivového spojení, asi uprostřed vrstvy sádla. V tomto případě použijeme k solení pouze vrstvu s kůží nebo vrstvu, která byla těsně pod kůží (je-li sádlo z kruponovaného místa). Druhou vrstvu sádla použijeme na vyškvaření.

Poznámka:

– Pozor při zavěšování solené slaniny do udírny, aby se po zahřátí slanina neutrhla a nespadla do ohně (mohla by způsobit požár).- Nejlépe je zavěšovat slaninu na očko z motouzu, pod které se příčně propíchne silnější špejle. Těžší kusy slaniny zavěsíme nadvě i více oček nebo rozdělíme na menší kousky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy