REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tymiánová králičí stehna na kořenové zelenině se smetanovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Název zní honosně, ale naše prababičky tomuto jídlu říkali prostě: “Králík se svíčkovou omáčkou”, nebo “Svíčková z králíka”.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 kskráličí stehna (nejlépe z domácího chovu)
3 ksvětvičky čerstvého tymiánu
2 kskuličky jalovce
50 guzeného špeku
1 lžíceoleje
1/2 lžičkysušeného tymiánu
čerstvě drcený pepř
sůl a voda na podlití
Na omáčku budeme potřebovat:
1 kspyramidový sáček Svíčková (Vitana)
1 kscibule
2 ksmrkve
50 gpetržele
50 gceleru
2 lžícesádla
1 lžícemásla
1 lžícestrouhaného perníku
1 lžičkaplnotuné hořčice
250 mlšlehačkové smetany 33 %
200 mlčerveného vína
voda na podlévání
citronová šťáva
cukr dle chuti
sůl

Postup:

1. Špek si nakrájíme na hranolky a těmi stehna prošpikujeme, maso osolíme, opepříme a posypeme sušeným tymiánem, zakápneme olejem a dáme do uzaviratelné nádoby, přidáme jalovčinky a tymiánové větvičky, necháme přes noc v lednici
2. V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, osolíme, přidáme 2 lžíce cukru a necháme lehce zkarameliovat, pak přidáme hořčici, sůl a citronovou šťávu, ještě chvilku restujeme, přilejeme víno, to necháme odpařit
3. Na zeleninu položíme králičí běháky, sáček s kořením, podlejeme cca 300 ml vody a přiklopíme
4. Pečeme v troubě na 200 °C cca 90 minut, poté odklopíme a necháme dojít na barvu, přidáme máslo a vypneme troubu
5. Maso vyjmeme a udržujeme v teple, vylovíme koření a bylinky
6. Zeleninu promixujeme, přidáme šlehačku a dochutíme strouhaným perníkem, solí, cukrem a citronovou šťávou dle vlastní chuti, pak omáčku propasírujeme přes jemné sítko
7. Maso vykostíme (není nutné) a nakrájíme, podáváme s knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Radečkovy párky plné vitamínů aneb Dětská chuťovka 2020 zná své vítěze

Radečkovy párky aneb chutná a výživná svačinka pro každého školáka! Párečky patří mezi oblíbené pochoutky jak dětí, tak i dospělých. Uzeniny Příbram tak přichází s novinkou v podobě Radečkových párků, které jsou díky svému složení plnohodnotnou svačinkou pro každý den! Obsahují 85 % kuřecího a vepřového masa a nálož vitamínů a vysokého podílu vápníku. Vysokou kvalitu stvrzuje také ocenění Dětská chuťovka. 

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Duben nabízí sezónní chutě. Zkuste tyto recepty

Dubnové recepty s sebou přinášejí zásadní otázku: má se ještě pokračovat v lehké jarní očistě? Odpověď je jednoduchá. Dopřávejte si to, po čem zrovna zatoužíte. My vám dodáme drobnou inspiraci a připomeneme suroviny, které jsou sezónní a mohou dělat dobře také vašemu trávení. V následujících receptech jsou ovšem stěžejní vybrané ingredience. Jestliže jsou kvalitní, což poznáte mj. podle značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio apod.), bude vám více chutnat. Vyzkoušejte s námi polévku ze zeleného chřestu, pečené ředkvičky s mátou a tymiánem, smaženku s uzeným kachním prsem a žemlovku z mazance.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy