Název zní honosně, ale naše prababičky tomuto jídlu říkali prostě: “Králík se svíčkovou omáčkou”, nebo “Svíčková z králíka”.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
2 ks | králičí stehna (nejlépe z domácího chovu) |
3 ks | větvičky čerstvého tymiánu |
2 ks | kuličky jalovce |
50 g | uzeného špeku |
1 lžíce | oleje |
1/2 lžičky | sušeného tymiánu |
čerstvě drcený pepř | |
sůl a voda na podlití | |
Na omáčku budeme potřebovat: | |
1 ks | pyramidový sáček Svíčková (Vitana) |
1 ks | cibule |
2 ks | mrkve |
50 g | petržele |
50 g | celeru |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | strouhaného perníku |
1 lžička | plnotuné hořčice |
250 ml | šlehačkové smetany 33 % |
200 ml | červeného vína |
voda na podlévání | |
citronová šťáva | |
cukr dle chuti | |
sůl |
Postup:
1. Špek si nakrájíme na hranolky a těmi stehna prošpikujeme, maso osolíme, opepříme a posypeme sušeným tymiánem, zakápneme olejem a dáme do uzaviratelné nádoby, přidáme jalovčinky a tymiánové větvičky, necháme přes noc v lednici
2. V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, osolíme, přidáme 2 lžíce cukru a necháme lehce zkarameliovat, pak přidáme hořčici, sůl a citronovou šťávu, ještě chvilku restujeme, přilejeme víno, to necháme odpařit
3. Na zeleninu položíme králičí běháky, sáček s kořením, podlejeme cca 300 ml vody a přiklopíme
4. Pečeme v troubě na 200 °C cca 90 minut, poté odklopíme a necháme dojít na barvu, přidáme máslo a vypneme troubu
5. Maso vyjmeme a udržujeme v teple, vylovíme koření a bylinky
6. Zeleninu promixujeme, přidáme šlehačku a dochutíme strouhaným perníkem, solí, cukrem a citronovou šťávou dle vlastní chuti, pak omáčku propasírujeme přes jemné sítko
7. Maso vykostíme (není nutné) a nakrájíme, podáváme s knedlíkem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová