REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tymiánová králičí stehna na kořenové zelenině se smetanovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Název zní honosně, ale naše prababičky tomuto jídlu říkali prostě: “Králík se svíčkovou omáčkou”, nebo “Svíčková z králíka”.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 kskráličí stehna (nejlépe z domácího chovu)
3 ksvětvičky čerstvého tymiánu
2 kskuličky jalovce
50 guzeného špeku
1 lžíceoleje
1/2 lžičkysušeného tymiánu
čerstvě drcený pepř
sůl a voda na podlití
Na omáčku budeme potřebovat:
1 kspyramidový sáček Svíčková (Vitana)
1 kscibule
2 ksmrkve
50 gpetržele
50 gceleru
2 lžícesádla
1 lžícemásla
1 lžícestrouhaného perníku
1 lžičkaplnotuné hořčice
250 mlšlehačkové smetany 33 %
200 mlčerveného vína
voda na podlévání
citronová šťáva
cukr dle chuti
sůl

Postup:

1. Špek si nakrájíme na hranolky a těmi stehna prošpikujeme, maso osolíme, opepříme a posypeme sušeným tymiánem, zakápneme olejem a dáme do uzaviratelné nádoby, přidáme jalovčinky a tymiánové větvičky, necháme přes noc v lednici
2. V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, osolíme, přidáme 2 lžíce cukru a necháme lehce zkarameliovat, pak přidáme hořčici, sůl a citronovou šťávu, ještě chvilku restujeme, přilejeme víno, to necháme odpařit
3. Na zeleninu položíme králičí běháky, sáček s kořením, podlejeme cca 300 ml vody a přiklopíme
4. Pečeme v troubě na 200 °C cca 90 minut, poté odklopíme a necháme dojít na barvu, přidáme máslo a vypneme troubu
5. Maso vyjmeme a udržujeme v teple, vylovíme koření a bylinky
6. Zeleninu promixujeme, přidáme šlehačku a dochutíme strouhaným perníkem, solí, cukrem a citronovou šťávou dle vlastní chuti, pak omáčku propasírujeme přes jemné sítko
7. Maso vykostíme (není nutné) a nakrájíme, podáváme s knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy