Králičí stehna zamotaná do slaniny spolu se snítky rozmarýnu, zprudka opečená na oleji, pak upečená v troubě podlitá vývarem a bílým vínem, servírovaná s rýží, přelitá smetanovou omáčkou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | větší králičí stehna |
4 ks | snítky rozmarýnu |
8 ks | plátků slaniny |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | šalotky |
250 g | rýže |
200 g | kysané smetany |
450 ml | drůbežího vývaru (lze použít i vývar z bujonu) |
450 ml | bílého vína |
4 lžíce | másla |
2 lžíce | oleje |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na každé stehno položíme větší snítek rozmarýnu a omotáme plátky slaniny, maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji
2. Opečená stehna přendáme i s výpekem do pekáčku, přidáme 2 ks stroužky česneku, vše podlijeme 200 ml vývaru a 200 ml bílého vína
3. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme asi 60 minut
4. Oloupanou šalotku a zbylý stroužek česneku nakrájíme nadrobno, orestujeme na másle, přisypeme rýži, zalijeme zbylým vývarem a vínem, 20 minut podusíme, pak maso vyjmeme z pekáče
5. Ve vypečené šťávě rozmícháme smetanu a prohřejeme ji
6. Na každý talíř dáme 1/
4 výše uvedeného množství uvařené rýže, na ni položíme jedno králičí stehno, které přelijeme smetanovou omáčkou.
Tymiánová králičí stehna na kořenové zelenině se smetanovou omáčkou
Zapečný králík se sýrem