Tykvový koláč s náplní připravenou z tykve, kysané smetany, cukru, vajíček a tvarohu.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
80 g | cukru |
1 ks | vejce |
1 lžíce | sádla |
mléko podle potřeby | |
Na náplň: | |
800 g | tykve |
500 g | tvarohu |
200 g | kysané smetany |
150 g | cukru |
3 ks | vejce |
1 lžička | soli |
100 ml | sladké smetany |
kukuřičná mouka nebo strouhanka | |
cukr na posypání |
Postup:
1. Z mouky, sádla, vajec, cukru a trochu teplého mléka vypracujeme tužší těsto, rozdělíme ho na tři díly
2. Tykev nastrouháme, osolíme a necháme 10 minut stát, pak šťávu scedíme, vmícháme tvaroh, vejce, kysanou smetanu a cukr, vše promícháme
3. Vyválíme všechny tři díly těsta na velikost plechu, do vymazaného plechu vložíme jeden plát těsta
4. Těsto potřeme tykvovou náplní, posypeme kukuřičnou moukou nebo strouhankou, položíme druhý plát, opět potřeme náplní a na horu dáme třetí plát těsta
5. Povrch koláče potřeme sladkou smetanou, koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
6. Hotový tykvový koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme ho.