Těsto z tvarohu, mouky, cukru a vejce, plněné jablky, meruňkami i rozinkami, stočené do závinu, pečené dozlatova, posypané moučkovým cukrem.
Ingredience:
400 g | jablek |
80 g | sušených meruněk |
50 g | strouhanky |
50 g | rozinek |
1 ks | vanilkového cukru |
2 lžíce | másla |
1 lžička | mleté skořice |
mouka na pomoučení | |
moučkový cukr na posypání | |
Na těsto: | |
150 g | měkkého tvarohu |
150 g | polohrubé mouky |
50 g | moučkového cukru |
1 ks | vejce |
1 ks | vanilkového cukru |
1/2 ks | kypřicího prášku |
Postup:
1. Měkký tvaroh, prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, vejcem, moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem vypracujeme v hladké těsto a dáme na 30 minut do chladu odpočinout
2. Oloupaná jablka nastrouháme na hrubo, meruňky opláchneme teplou vodou, osušíme a nakrájíme na menší kousky
3. Na pomoučeném válu rozválíme odpočinuté těsto na obdélník silný asi 5 mm, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky a nakrájenými meruňkami
4. Pak posypeme mletou skořicí, vanilkovým cukrem a rozinkami, strany závinu zlehka potřeme rozpuštěným máslem, opatrně těsto zavineme a celý závin potřeme rozpuštěným máslem
5. Dáme do trouby a pečeme při 175 °C dozlatova (asi 25 minut) a nakonec posypeme moučkovým cukrem.