Mazenec z mouky, tvarohu a dalších ingrediencí, upečený dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
150 g | krupicového cukru |
150 g | másla |
100 g | rozinek |
70 g | loupaných mandlí |
2 ks | velkých vajec |
1 ks | měkkého tvarohu (ne vaničkový) |
2 lžičky | pomerančové kůry |
2 lžičky | rumu |
1 lžíce | pomerančové šťávy |
1 sáček | kypřicího prášku do pečiva |
1 sáček | vanilkového cukru |
mouka na vál |
Postup:
1. Máslo utřeme s krupicovým cukrem do hladké pěny
2. Přidáme vanilkový cukr a po 1 minutě šlehání přidáme vejce a potom postupně zašleháváme tvaroh, rum, pomerančovou šťávu i kůru
3. Pak hladkou mouku smícháme s kypřicím práškem a vpracujeme ji do těsta
4. Těsto přendáme na pomoučený vál, rukama hněteme asi 5 minut, aby těsto bylo jemné a hebké, nakonec vmícháme sekané mandle a rozinky
5. Z těsta vytvarujeme hladkou kouli, dáme ji na plech vyložený pečicím papírem, z vrchu ji zmáčkneme, uprostřed uděláme křížek, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C dozlatova (asi 50 minut).