REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tvarohové šátečky s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recepty od Karolíny Kamberské a firmy FINO. Jedná se o sladké ovocné šátečky nejlépe servírované jako teplý dezert.


Ingredience:
200 gpolohrubé mouky
200 gměkkého tučného tvarohu (raději balený, ne ve vaničce, má méně vody)
200 gzměklého másla
3 ksjablka
1 ksbílek na potření
1 ksžloutek
3 lžícecukru moučky
2 lžícestrouhanky
cca 2 lžícetřtinového cukru (podle kyselosti jablek) + trochu na posypání
2 lžičkyskořice
hladká mouka na podsypání
moučkový cukr na posypání
šťáva z půlky citronu
špetka soli

Postup:
  1. Z tvarohu, másla, mouky, žloutku, moučkového cukru a soli vypracujte hladké těsto (nejlépe to půjde v robotu), zabalte ho do fólie a dejte na nejméně půl hodiny odpočinout do chladničky
  2. Před tím, než ho budete vyndávat, si nastrouhejte jablka bez slupky, přidejte k nim skořici, strouhanku, citronovou šťávu a cukr (jeho množství se bude řídit podle kyselosti jablek, takže ochutnejte)
  3. Poté si těsto vyndejte z chladničky, rozválejte na placku silnou asi 1/2 cm, rozkrájejte ji na cca 16 dílů a do středu každého dílu dejte kopeček strouhaných jablek, přiklopte protilehlé cípy k sobě aby vznikl šáteček, přimáčkněte strany, aby držely u sebe, nebojte se, že strany působí neuměle – při pečení se nafouknou a šátečky budou stejně vypadat hezky
  4. Šátečky potřete bílkem, lžičkou posypejte troškou třtinového cukru a dejte na plech s pečícím papírem, pečte v troubě na 170 °C (horkovzduch) na cca 30 minut dozlatova
  5. Upečené šátečky nechte mírně vychladnout a pak je posypejte moučkovým cukrem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy