Upečený korpus potřený krémem, politý třešňovým želé, nakonec ozdobený šlehačkou s rozpuštěnou čokoládou a třešněmi.
Ingredience:
Na těsto: | |
150 g | hladké mouky |
100 g | másla |
50 g | moučkového cukru |
30 g | mletých mandlí |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
1 ks | vejce |
kůra z 1/2 citronu | |
Na krém: | |
4 lžíce | vanilkového pudinkového prášku |
200 ml | mléka |
60 g | másla |
40 g | cukru krupice |
Na třešňvé želé: | |
200 ml | vody |
400 g | třešní |
20 g | cukru krupice |
1 ks | sáčku dortového želé |
Na dohotovení: | |
250 ml | smetany ke šlehání |
40 g | hořké čokolády |
třešně |
Postup:
1. Do mísy prosijeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidáme na jemno mleté mandle, vanilkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, změklé na menší kousky nakrájené máslo a rozklepnuté vejce, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu v lednici odležet
2. Potom těsto rozválíme na kulatý plát, vložíme do koláčové formy, vytvoříme 3 cm vysoký okraj, na těsto položíme pečicí papír, který zatížíme fazolemi a asi 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, poté odstraníme papír s fazolemi a dopékáme dalších 15 minut, krátce necháme zchladnout ve formě a pak vyklopíme na kovovou mřížku
3. Na krém část mléka svaříme s krupicovým cukrem, vlijeme zbylé mléko rozmíchané s pudinkem, chvíli povaříme, za stálého míchání necháme vychladnout, pak rozšleháme, přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a vyšleháme hladký krém, který rozetřeme na upečený korpus
4. Na třešňové želé v kastrůlku svaříme vodu, přidáme dortové želé, krupicový cukr a povaříme, potom vmícháme očištěné vypeckované na kousky nakrájené třešně, necháme mírně vychladnout, nalijeme na korpus s krémem a uložíme do ledničky ztuhnout
5. Nakonec ozdobíme dort do tuha ušlehanou smetanou, postříkáme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme třešněmi.