REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třešňový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus potřený krémem, politý třešňovým želé, nakonec ozdobený šlehačkou s rozpuštěnou čokoládou a třešněmi.


Ingredience:
Na těsto:
150 ghladké mouky
100 gmásla
50 gmoučkového cukru
30 gmletých mandlí
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksvejce
kůra z 1/2 citronu
Na krém:
4 lžícevanilkového pudinkového prášku
200 mlmléka
60 gmásla
40 gcukru krupice
Na třešňvé želé:
200 mlvody
400 gtřešní
20 gcukru krupice
1 kssáčku dortového želé
Na dohotovení:
250 mlsmetany ke šlehání
40 ghořké čokolády
třešně

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidáme na jemno mleté mandle, vanilkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, změklé na menší kousky nakrájené máslo a rozklepnuté vejce, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu v lednici odležet
2. Potom těsto rozválíme na kulatý plát, vložíme do koláčové formy, vytvoříme 3 cm vysoký okraj, na těsto položíme pečicí papír, který zatížíme fazolemi a asi 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, poté odstraníme papír s fazolemi a dopékáme dalších 15 minut, krátce necháme zchladnout ve formě a pak vyklopíme na kovovou mřížku
3. Na krém část mléka svaříme s krupicovým cukrem, vlijeme zbylé mléko rozmíchané s pudinkem, chvíli povaříme, za stálého míchání necháme vychladnout, pak rozšleháme, přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a vyšleháme hladký krém, který rozetřeme na upečený korpus
4. Na třešňové želé v kastrůlku svaříme vodu, přidáme dortové želé, krupicový cukr a povaříme, potom vmícháme očištěné vypeckované na kousky nakrájené třešně, necháme mírně vychladnout, nalijeme na korpus s krémem a uložíme do ledničky ztuhnout
5. Nakonec ozdobíme dort do tuha ušlehanou smetanou, postříkáme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme třešněmi.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy