REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třešňový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus potřený krémem, politý třešňovým želé, nakonec ozdobený šlehačkou s rozpuštěnou čokoládou a třešněmi.


Ingredience:
Na těsto:
150 ghladké mouky
100 gmásla
50 gmoučkového cukru
30 gmletých mandlí
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksvejce
kůra z 1/2 citronu
Na krém:
4 lžícevanilkového pudinkového prášku
200 mlmléka
60 gmásla
40 gcukru krupice
Na třešňvé želé:
200 mlvody
400 gtřešní
20 gcukru krupice
1 kssáčku dortového želé
Na dohotovení:
250 mlsmetany ke šlehání
40 ghořké čokolády
třešně

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidáme na jemno mleté mandle, vanilkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, změklé na menší kousky nakrájené máslo a rozklepnuté vejce, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu v lednici odležet
2. Potom těsto rozválíme na kulatý plát, vložíme do koláčové formy, vytvoříme 3 cm vysoký okraj, na těsto položíme pečicí papír, který zatížíme fazolemi a asi 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, poté odstraníme papír s fazolemi a dopékáme dalších 15 minut, krátce necháme zchladnout ve formě a pak vyklopíme na kovovou mřížku
3. Na krém část mléka svaříme s krupicovým cukrem, vlijeme zbylé mléko rozmíchané s pudinkem, chvíli povaříme, za stálého míchání necháme vychladnout, pak rozšleháme, přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a vyšleháme hladký krém, který rozetřeme na upečený korpus
4. Na třešňové želé v kastrůlku svaříme vodu, přidáme dortové želé, krupicový cukr a povaříme, potom vmícháme očištěné vypeckované na kousky nakrájené třešně, necháme mírně vychladnout, nalijeme na korpus s krémem a uložíme do ledničky ztuhnout
5. Nakonec ozdobíme dort do tuha ušlehanou smetanou, postříkáme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme třešněmi.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy