REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třešňový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus potřený krémem, politý třešňovým želé, nakonec ozdobený šlehačkou s rozpuštěnou čokoládou a třešněmi.


Ingredience:
Na těsto:
150 ghladké mouky
100 gmásla
50 gmoučkového cukru
30 gmletých mandlí
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksvejce
kůra z 1/2 citronu
Na krém:
4 lžícevanilkového pudinkového prášku
200 mlmléka
60 gmásla
40 gcukru krupice
Na třešňvé želé:
200 mlvody
400 gtřešní
20 gcukru krupice
1 kssáčku dortového želé
Na dohotovení:
250 mlsmetany ke šlehání
40 ghořké čokolády
třešně

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidáme na jemno mleté mandle, vanilkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, změklé na menší kousky nakrájené máslo a rozklepnuté vejce, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu v lednici odležet
2. Potom těsto rozválíme na kulatý plát, vložíme do koláčové formy, vytvoříme 3 cm vysoký okraj, na těsto položíme pečicí papír, který zatížíme fazolemi a asi 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, poté odstraníme papír s fazolemi a dopékáme dalších 15 minut, krátce necháme zchladnout ve formě a pak vyklopíme na kovovou mřížku
3. Na krém část mléka svaříme s krupicovým cukrem, vlijeme zbylé mléko rozmíchané s pudinkem, chvíli povaříme, za stálého míchání necháme vychladnout, pak rozšleháme, přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a vyšleháme hladký krém, který rozetřeme na upečený korpus
4. Na třešňové želé v kastrůlku svaříme vodu, přidáme dortové želé, krupicový cukr a povaříme, potom vmícháme očištěné vypeckované na kousky nakrájené třešně, necháme mírně vychladnout, nalijeme na korpus s krémem a uložíme do ledničky ztuhnout
5. Nakonec ozdobíme dort do tuha ušlehanou smetanou, postříkáme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme třešněmi.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy