Ovocný koláč upečený z hladké mouky a dalších ingrediencí, pokladený třešněmi a posypaný drobenkou.
Ingredience:
600 g | třešní |
250 g | hladké mouky |
150 g | tuku hery |
150 g | moučkového cukru |
4 lžíce | mléka |
4 ks | vajec |
1 ks | sáčku vanilinového cukru |
1/2 ks | sáčku kypřicího prášku |
hrubá mouka na vysypaní plechu | |
tuk navymazání plechu | |
Na drobenku: | |
150 g | hrubé mouky |
100 g | másla |
100 g | cukru krupice |
Postup:
1. V míse utřeme změklý tuk s polovinou moučkového cukru do pěny a postupně do ní zašleháme žloutky, mléko, vanilinový i zbylý moučkový cukr
2. Pak vmícháme prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků
3. Těsto nalijeme na hlubší tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe omytými, osušenými třešněmi
4. Na drobenku smícháme a rozemneme prsty hrubou mouku, změklé máslo a cukr
5. Koláč posypeme připravenou drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 35-40 minut).
Každou porci můžeme ozdobit lžičkou husté zakysané smetany a snítkou meduňky.