Červené hlávkové zelí je velmi oblíbenou a zároveň velmi zdravou košťálovou zeleninou s nízkým obsahem kalorií. Obsahuje vlákninu, sacharidy, vitaminy E, K, B6, C a minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík a železo. Věříme, že se tahle svačina stane vaší srdeční záležitostí a jen tak na ni nezapomenete. Červené zelí totiž obsahuje i protisklerotický inositol! :)
Ingredience:
Počet porcí: 4 | |
1/4 ks | hlávky červeného zelí |
4 ks | krajíce oblíbeného chleba |
1 ks | stroužek česneku |
1 kelímek | tučné zakysané smetany |
80 ml | slunečnicového oleje |
1 hrst | vlašských ořechů |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | červeného octa |
sůl |
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Zelí nakrájejte na tenké plátky, zalijte slunečnicovým olejem a octem a osolte. Následně zelí promíchejte a rozložte na plech. Dejte ho péct na cca 45 minut.
- Krajíce chleba potřete olivovým olejem a dejte rozpéct na pár minut do trouby.
- Připravené topinky potřete česnekem a poté vrstvou smetany. Nakonec přidejte zelí a posypte ořechy.
Topinky jsme namazali Milko BIO Zakysanou smetanou 15%. Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí, spol. s r.o. má také 15 % tuku a k tomu ještě označení Klasa. Obě jsou velmi dobré.
Poznámka:Recept k článku: Lokální suroviny máme v oblibě čím dál víc