Recept připravila Andrea Ena, šéfkuchař restaurace “U Itala”. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz
Ingredience:
1 kg | hladké mouky 00 |
20 g | soli |
10 g | droždí |
600 ml | (vlažné) vody |
1 polévková lžíce | extra panenského oleje |
1 polévková lžíce | slunečnicového oleje |
Postup:
- Z droždí a vody si uděláme kvásek a necháme vykynout na teplém místě. Do kuchyňského robota (např. KitchenAid) dáme mouku, přidáme kvásek a začneme míchat. Postupně přidáme olej a na závěr sůl. Mícháme ještě cca 5 minut (maximálně však 20) a stroj zastavíme.
- Těsto necháme ležet ještě alespoň 5 minut ve stroji. Následně těsto vyjmeme, dáme na stůl, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme hodinu kynout.
- Po hodině si můžeme těsto rozdělit na 250 g kousky a vytvořit z nich kuličku – italský výraz pro tento tvar je “pallini”. Těsto necháme ještě cca dvě hodiny odpočívat stále pod vlhkou utěrkou.
- Troubu si nastavíme na nejvyšší možnou teplotu, což je zhruba okolo 300 stupňů.
- Připravíme si rajčatovou omáčku, kterou dochutíme solí, bazalkou a kapkou extra panenského olivového oleje.
- Navrch poklademe obložení podle chuti a můžeme začít péct. Čím teplejší troubu máme, tím bude pizza rychleji upečená.