Bramborové těsto vhodné na bramborové knedlíky nebo plněné bramborové rolády.
Ingredience:
700 g | nastrouhaných vařených brambor |
250 g | hrubé mouky |
2-3 ks | vejce |
1 lžička | soli |
voda na uvaření |
Postup:
1. Brambory uvaříme nejlépe den předem, druhý den pak vychladlé oloupeme a nastrouháme
2. K bramborám přidáme hrubou mouku, celá vejce, sůl a dobře vše propracujeme na tužší těsto
3. Těsto dále zpracováváme dle příslušných receptů.
Příklady:
Na bramborové knedlíky obvykle z hotového těsta na vále, poprášeném moukou, vyválíme 1 cm silný plát, z kterého vyřízneme čtverce asi 10 cm velké, ty pak plníme různými náplněmi a tvoříme knedlíky, které vkládáme do vařící vody, vytahujeme je, až začnou plavat.
V případě přípravy bramborové rolády těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 0,5 cm silnou, kterou potřeme různými náplněmi, placku srolujeme do tvaru rolády, tu zabalíme do čisté hadrové utěrky a okraje zajistíme provázky, vložíme do vroucí vody a zvolna vaříme asi 7-8 minut z každé strany, po uvaření roládu vymotáme z utěrky a nakrájíme ji na plátky.