REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Telecí řízky s gorgonzolovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malé steaky z telecího masa orestované a zalité omáčkou z výpeku, smíchanou s gorgonzolou, smetanou a brandy.


Ingredience:
Suroviny pro 4 porce:
8 kstenkých telecích řízků (po 70 g)
150 ggorgonzoly
20 gmásla
2 clbrandy (grappy)
1/8 lsmetany ke šlehání
1 lžíceolivového oleje
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Řízky opatrně naklepeme plochou stranou paličky na maso, osolíme a opepříme
2. Ve smetaně rozmixujeme na kousky nakrájenou gorgonzolu
3. Na pánvi rozehřejeme olej s máslem a při střední teplotě řízky orestujeme po každé straně cca 2-3 minuty
4. Vyndáme je a ještě horké zabalíme do alobalu
5. Teplotu zvýšíme a výpek na pánvi rozředíme brandy a povaříme do zhoustnutí
6. Přilijeme smetanu s gorgonzolou a několik minut ještě povaříme, až omáčka krémovitě zhoustne
7. Řízky upravíme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme.

Doporučení:

– Příloha: Široké nudle s listovým salátem.

Poznámka:

– Pokud chceme pokrm pikantnější, můžeme použít místo gorgonzoly o něco ostřejší rokfór, na rozředění potom zvolíme polosuché sherry nebo madeiru – Stejným způsobem můžeme také upravit vepřové řízky – použijeme však jen velmi kvalitní maso!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy