Zapečené brambory se špenátem a sýrem, servírované s ledvinkami podušenými na cibulce.
Ingredience:
500 g | telecích ledvinek |
3 lžíce | oleje |
1 lžíce | hladké mouky |
1 ks | velká cibule |
voda | |
ocet | |
sůl | |
Na gratinované brambory: | |
800 g | brambor |
300 g | špenátových listů + horká voda |
150 g | tvrdého sýra |
100 g | másla |
máslo na vymazání | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, špenát spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat
2. Do zapékací misky vymazané máslem střídavě rozložíme nakrájené brambory, špenát a na jemno nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme, zalijeme rozpuštěným máslem, zakryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 60 minut
3. Mezitím ledvinky důkladně očistíme, zalijeme vroucí vodou s kapkou octa, pak je scedíme a opláchneme studenou vodou
4. Na rozehřátém oleji osmahneme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené ledvinky, orestujeme je, zaprášíme hladkou moukou, osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka (asi 40 minut)
5. Podáváme s gratinovanými bramborami.