Tento recept pro vás připravila Jana z Blogu Solnička v kuchyni. Vyzkoušejte její kulinářskou variaci na pečenou telecí kýtu servírovanou se ztraceným vejcem a doma v troubě připravenými hranolky.
Ingredience:
Ingredience na 4 porce: | |
4 ks | plátky telecí kýty |
4 ks | vejce |
2 hrstky | sušených hub |
1 ks | menší cibule |
hladká mouka | |
pepř | |
olej | |
sůl | |
brambory na hranolky |
Postup:
- Houby namočíme do vlažné vody a dáme na chvíli stranou
- Telecí plátky lehce naklepeme pěstí, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce
- Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, po chvíli na cibulce orestujeme i maso, podlijeme vodou, přidáme scezené houby, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plamenu probublávat, dokud nebude maso zcela měkké
- Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a osušíme, promícháme se solí, pokapeme olejem a vložíme na plechu do trouby vyhřáté na 200 stupňů, pečeme doměkka. Hranolky musí být zlatavé na povrchu a krásně křupavé.
- Těsně před servírováním si připravíme ztracené vejce. Základem jsou čerstvá vejce. Ztracené vejce můžeme připravit následovně: V kastrolku přivedeme k varu osolenou vodu, přidáme lžíci octu a stáhneme plamen. Ve vodě vytvoříme vír a vložíme do něj vyklepnuté vejce. Vodu udržujeme těsně před bodem varu. Voda nesmí vřít, jinak by nám potrhala bílek a efekt by byl rázem pryč. Vejce vaříme 3-4 minuty, záleží, jak chceme mít tekutý žloutek.
Kdo se bojí přípravy ztraceného vejce, může použít jednu vychytávku. Do menší misky rozprostřeme potravinářskou folii. Vyklepneme do ní vejce, zabalíme do uzlíčku a svážeme provázkem. V kastrolku přivedeme vodu k varu, stáhneme plamen a vložíme do něj připravené vejce. Vaříme 3-4 minuty, opět dle toho, jak chceme mít tekutý žloutek.
Poznámka:Zdroj: Globus.cz