REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Syrovátkový chléb se sušenými rajčaty a cibulkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Někdy nám zbyde syrovátka z přípravy domácího sýra. Je škoda ji nevyužít třeba do pečiva. A když do těsta přidáte i smaženou cibulku a sušená rajčata, vznikne neskutečná dobrota.


Ingredience:
400 ghladké mouky
100 gžitné nebo chlebové mouky
42 gčerstvého droždí
300 mlvlažné syrovátky
5 kssušených rajčat
4 lžíceosmažené nasekané cibulky
2 lžíce olejeze sušených rajčat nebo smažené cibulky
1 lžičkacukru
1,5 lžičkysoli

Postup:

1. Droždí posypeme cukrem, přidáme lžičku mouky, zalijeme třemi lžícemi vlažné syrovátky a necháme vzejít kvásek
2. Mezi tím v míse smícháme oba druhy mouky se solí, přidáme syrovátku, cibuli i rajčata a nakonec kvásek
3. Smícháme měchačkou a pak ručně propracujeme asi deset minut, až je těsto pěkně hladké
4. Poprášíme lehce hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout
5. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, chlebíčkovou formu vymažeme olejem a těsto do ní přemístíme, opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny dokynout
6. Nakonec těsto na horní části propícháme vidličkou (nebo uděláme nožem mělké zářezy) a vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C
7. Pečeme 15 minut a v případě potřeby po této době zakryjeme alobalem
8. Dopékáme ještě asi 20 minut a pak chleba vyjmeme z trouby
9. Přemístíme jej na mřížku a necháme vychladnout.

Doporučení:

Do těsta můžete podle chuti přidat i rozemnutý tymián, rozmarýn nebo sušený česnek. Syrovátku lze nahradit kefírem nebo kyselým mlékem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy