Jíška zalitá vývarem a žloutkem rozmíchaným ve smetaně, polévka dochucená strouhaným sýrem a sekanou petrželkou, servírovaná se žemlovými krutony.
Ingredience:
1,25 l | vývaru z kostí |
1/8 l | smetany |
80 g | strouhaného sýra |
50 g | hladké mouky |
50 g | másla |
1 ks | žloutku |
1/2 ks | cibule |
petrželka | |
sůl | |
Na krutony: | |
1 ks | žemle (rohlíku) |
20 g | másla |
Postup:
1. Na másle osmahneme jemně usekanou cibuli, zaprášíme ji moukou a umícháme světlou jíšku
2. Jíšku zředíme trochou vývaru, našleháme, dolijeme zbytek vývaru a chvíli vše povaříme
3. Žloutek rozmícháme ve smetaně, přidáme do polévky, tu ale dále nevaříme, jen mírně prohřejeme
4. Do talířů nasypeme strouhaný sýr, sekanou petrželku a na kostičky nakrájenou, na másle osmahnutou žemli, nalijeme polévku a ihned podáváme.