Krémová polévka ze špenátu, cibule, mléka, brambor a koření.
Ingredience:
450 g | čerstvého špenátu |
50 g | másla |
4 ks | stroužků česneku |
1 ks | brambory |
1 ks | cibule |
600 ml | mléka |
450 ml | zeleninového vývaru |
kůra z 1/2 citronu | |
špetka muškátového oříšku | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Na rozehřátém másle zvolna orestujeme doměkka oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a oloupané, utřené stroužky česneku, přidáme oloupanou, na kostičky nakrájenou bramboru a ještě 1 minutu restujeme.
- Přilijeme zeleninový vývar, asi 10 minut ohříváme, dokud polévka nezačne vařit, potom přilijeme mléko a vše opět přivedeme k varu, vmícháme polovinu špenátu nasekaného nahrubo spolu s citronovou kůrou a vaříme 15 minut, aby se špenát úplně rozpadl, necháme vychladnout.
- Polévku rozmixujeme se zbylým nahrubo nasekaným špenátem dohladka, osolíme, okořeníme a když bude polévka moc hustá, přidáme ještě trochu vývaru.
Na talířích lze polévku dochutit lžící smetany, nebo v polévce můžete utopit pošírovaná vejce.